Alleluja na obrusie

Zmartwychwstanie Pańskie najbardziej żarliwie świętujemy przy stole.

Publikacja: 03.04.2015 01:01

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć kiełbasy

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć kiełbasy

Foto: 123RF

Podobnie zresztą jak Narodziny Pańskie. Tak jak wieczerza wigilijna jest gastronomicznym punktem kulminacyjnym Bożego Narodzenia, tak wielkanocne kulinarne apogeum stanowi śniadanie.

Niezależnie od lokalnych tradycji i regionalizmów tego dnia na stole na pewno pojawi się mazurek – jedyny wypiek cukierniczy niewyrabiany w pozostałej części roku. Nawet babę, choć z nazwy wielkanocną, mamy okazję smakować w innych porach roku. I szynkę z ćwikłą albo z chrzanem, pieczenie wieprzowe, sztufadę, gęś z żurawiną, kaczkę z borówkami i jaja faszerowane, i na twardo z majonezem, i żur z kiełbasą...

Otóż to, z kiełbasą. To ona jest królową polskiej Wielkanocy. Od setek lat, odkąd istnieją kronikarskie zapiski, kiełbasa jest typowo polskim przysmakiem.

Tylko 99 zł za rok czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nauka
Sprawdzian z góralskiego. Czy da się jeszcze ocalić mowę Podhala?
Nauka
Szympansom bliżej do zachowań ludzi, niż nam się wydawało. Nowe wyniki badań
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne