Czynniki ryzyka: tytoń, mięso, geny

Statystyki są bezlitosne: otyli i palący chorują na raka trzustki znacznie częściej.

Publikacja: 21.03.2016 19:29

fot. Ruggero Palazzo

fot. Ruggero Palazzo

Foto: Flickr

Niestety: sięgając po kolejnego papierosa albo pozwalając sobie na tycie, ludzie najczęściej nie zdają sobie sprawy, że podwyższają u siebie ryzyko zapadnięcia na jedną z najbardziej zabójczych chorób.

Palenie zajmuje wśród przyczyn raka trzustki pierwsze miejsce. Palacze w porównaniu z osobami, które nigdy nie paliły, chorują na ten nowotwór dwa razy częściej. Szacuje się, że za 20 do 30 proc. wszystkich zachorowań odpowiada ten nałóg.

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację