Reklama

Czynniki ryzyka: tytoń, mięso, geny

Statystyki są bezlitosne: otyli i palący chorują na raka trzustki znacznie częściej.

Publikacja: 21.03.2016 19:29

fot. Ruggero Palazzo

fot. Ruggero Palazzo

Foto: Flickr

Niestety: sięgając po kolejnego papierosa albo pozwalając sobie na tycie, ludzie najczęściej nie zdają sobie sprawy, że podwyższają u siebie ryzyko zapadnięcia na jedną z najbardziej zabójczych chorób.

Palenie zajmuje wśród przyczyn raka trzustki pierwsze miejsce. Palacze w porównaniu z osobami, które nigdy nie paliły, chorują na ten nowotwór dwa razy częściej. Szacuje się, że za 20 do 30 proc. wszystkich zachorowań odpowiada ten nałóg.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nauka
Jak bardzo prawdopodobna jest śmierć na skutek uderzenia asteroidy w Ziemię? Nowe badanie
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Nauka
Dlaczego homo sapiens przetrwał, a neandertalczycy nie? Wyniki nowych badań
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama