Sport i witaminy nie idą w parze

Zażywanie niektórych przeciwutleniaczy może zniwelować dobroczynne efekty aktywności fizycznej – twierdzą naukowcy

Publikacja: 13.05.2009 02:11

Sport to zdrowie? Tak, ale tylko pod warunkiem, że nie dołożymy do niego pożytecznych – wydawałoby się – witamin C i E. Zażywanie ich może wyzwolić mechanizm zbliżony do objawów cukrzycy typu 2 – twierdzą niemieccy naukowcy na łamach pisma „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

– To nie oznacza, że witaminy C i E są dla nas szkodliwe. Musimy po prostu rozważyć, w jakich sytuacjach zażywanie ich jest dla nas korzystne – tłumaczy dr Sarah Aldred z University of Birmingham.

Ludzie, którzy chcą przez lata zachować dobrą kondycję, wspomagają się zażywaniem witamin C i E. Są to przeciwutleniacze, których zadaniem jest zwalczanie wolnych rodników. Są to skrajnie reaktywne formy tlenu, które chętnie łączą się m.in. z białkami, kwasami tłuszczowymi czy lipidami w naszym organizmie. W efekcie zakłócają procesy metaboliczne, uszkadzając komórki i DNA, co prowadzi do nowotworów i chorób układu krążenia. [wyimek]Wolne rodniki zwiększają naszą wrażliwość na insulinę[/wyimek]

Wolne rodniki gromadzą się głównie pod wpływem szkodliwych czynników, takich jak tłusta żywność czy palenie papierosów. Również uprawianie sportu zwiększa ich liczbę.

Badania opublikowane przez naukowców z Friedrich-Schiller-Universität Jena mogą szokować. Dowodzą bowiem szkodliwości sportu zestawionego z zażywaniem witamin, twierdząc jednocześnie, że taka kompozycja niweluje dobroczynne działanie wolnych rodników.

Chodzi o to, że mają one też pozytywną rolę do odegrania: zwiększają wrażliwość organizmu na insulinę, hormon transportujący glukozę z krwi do tkanek. Badacze odkryli, że osoby aktywne fizycznie, które zażywały po treningu przeciwutleniacze, traciły tę wrażliwość. Podobny mechanizm jest objawem cukrzycy typu 2. Z kolei ludzie stroniący od witamin pozostawali wrażliwi na insulinę.

– Nie powinniśmy zażywać zbyt dużych dawek przeciwutleniaczy, bo może to mieć zły wpływ na organizm – przestrzega dr Elisabeth Weichselbaum z British Nutrition Foundation.

Sport to zdrowie? Tak, ale tylko pod warunkiem, że nie dołożymy do niego pożytecznych – wydawałoby się – witamin C i E. Zażywanie ich może wyzwolić mechanizm zbliżony do objawów cukrzycy typu 2 – twierdzą niemieccy naukowcy na łamach pisma „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

– To nie oznacza, że witaminy C i E są dla nas szkodliwe. Musimy po prostu rozważyć, w jakich sytuacjach zażywanie ich jest dla nas korzystne – tłumaczy dr Sarah Aldred z University of Birmingham.

Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Materiał Partnera
Wielkie nieobecne. Kobiety we władzach spółek
Materiał Partnera
Oszukują i rozdają nagrody. Tego (na pewno!) nie wiesz o storczykach
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Materiał Partnera
Motory molekularne. Tak naukowcy uczą nanocząsteczki kręcić się na zawołanie