Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 30.05.2019 11:04 Publikacja: 30.05.2019 10:57
Foto: Shutterstock
Manuka to gatunek miodu produkowanego przez pszczoły z nektaru krzewów manuki (Leptospermum scoparium) rosnących w Nowej Zelandii. Miód ten ma właściwości silnie antybakteryjne i obecnie stosuje się go w maściach oraz opatrunkach, gdzie dodatkowo przyspiesza oczyszczanie ran i regenerację tkanek.
Doktor Rowena Jenkins i doktor Aled Roberts z Uniwersytetu Swansea odkryli, że stosowanie miodu Manuka może stanowić alternatywę dla antybiotyków w leczeniu zakażeń dróg oddechowych bakteriami opornymi na środki przeciwdrobnoustrojowe szczególnie zagrażających chorym na mukowiscydozę.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Neandertalczycy już około 125 tys. lat temu praktykowali wyszukany sposób przetwarzania żywności poprzez wytapia...
Region Afar w Etiopii to obszar, w którym zbiegają się aż trzy płyty tektoniczne. Takie miejsca są niezwykle cie...
Alkohol i nikotyna to najczęściej używane substancje psychoaktywne w Polsce. Rozpowszechnienie ich używania powo...
Superbakterie to szczepy, które uodporniły się na działanie wielu różnych antybiotyków. Gnieżdżą się one w głębi...
Od przyszłego roku duże, publiczne spółki będą musiały zwiększyć reprezentację kobiet w radach nadzorczych lub z...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas