Branża food tech, czyli obszar innowacyjnych technologii produkcji i przetwórstwa żywności, nieustannie się rozwija. Po mięsie roślinnym, wołowinie in vitro czy żywności z owadów przyszedł czas na kolejny innowacyjny produkt – ziarna ryżu zawierające w sobie komórki mięsa i tłuszczu wołowego.
„Ryż wołowy”. Jak powstał koreański wynalazek?
Określenie „ryż z wołowiną” nabierze nowego znaczenia, biorąc pod uwagę innowacyjny produkt, który stworzyła grupa naukowców z Uniwersytetu Yonsei w Seulu pod kierownictwem biochemiczki Sohyeon Park. Szczegółami swojej pracy podzielili się właśnie w artykule opublikowanym na łamach czasopisma naukowego „Matter”.
Czytaj więcej
Legendarna restauracja „Le Gavroche” w Londynie, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, została zamknięta. Lokal działał przez ponad pół wieku. Aktualny właściciel postanowił zamknąć „Le Gavroche”, choć ma plany, jak rozwijać markę stworzoną przez jego ojca.
Naukowcom udało się wyhodować zupełnie nowy rodzaj hybrydowego ryżu. Dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii pojedyncze ziarenka tego zboża zawierają w sobie dodatkowo komórki mięsa i tłuszczu wołowego.
W jaki sposób powstał „ryż wołowy”? Najpierw naukowcy pokryli ziarna zwykłego ryżu warstwą rybiej żelatyny, aby ułatwić zagnieżdżenie się w nich komórek pochodzenia krowiego. Następnie zaszczepiono komórki białka i tłuszczu krowiego, po czym tak przygotowaną hodowlę pozostawiono w warunkach laboratoryjnych na 9-11 dni.