Reklama
Rozwiń
Reklama

Nowy Jork zakazuje foie gras. Duże kary za złamanie zakazu

Rada miejska Nowego Jorku przegłosowała ustawę zakazującą sprzedaży foie gras. Organizacje broniące praw zwierząt chwalą decyzję, a producenci foie gras chcą podjąć kroki prawne przeciwko zakazowi.

Publikacja: 31.10.2019 10:58

Nowy Jork zakazuje foie gras. Duże kary za złamanie zakazu

Foto: Adobe Stock

ula

Przepisy mają zacząć obowiązywać od października 2022 r. Naruszenia prawa będzie kosztowne - kary wyniosą od 500 do 2000 dolarów za każde naruszenie. Prawo musi jeszcze zostać podpisane przez burmistrza Billa de Blasio - informuje cbsnews.com.

Według organizacji obrońców praw zwierząt to historyczny dzień dla praw zwierząt w Nowym Jorku" i wyraźny sygnał mówiący: dość okrucieństwa. Producenci kontrowersyjnego przysmaku są wściekli. - Skopiemy im tyłek w sądzie - powiedział AFP założyciel największej w regionie fermy Hudson Valley Foie Gras Izzy Yanay, który od 30 lat produkuje foie gras i zatrudnia 400 osób. Dla niego zakaz sprzedaży oznacza widmo bankructwa i zwolnienia wszystkich pracowników.

Foto: AFP

Producenci foie gras mają kłopoty nie tylko w Nowym Jorku. Po 15 latach sporów sądowych w styczniu tego roku Sąd Najwyższy USA potwierdził zakaz stosowania foie gras w Kalifornii.

W Nowym Jorku foie gras serwuje około tysiąc restauracji. - To idiokracja - powiedział o zakazie sprzedaży David Chang szef znanej sieci restauracji Momofuku. - Zakaz sprzedaży foie gras jest idiotyczny - uważa Ken Oringer, współwłaściciel i szef modnej restauracji Manhattan's Toro tapas - cytowany przez "The Times".

Reklama
Reklama

Francuski przysmak foie gras powstaje podczas sztucznego karmienia i tuczenia kaczek i gęsi. Przed ubojem zwierzęta są karmione siłą przez kilka tygodni zbożem, aż do momentu, gdy ich wątroby są całkowicie tłuste i znacznie opuchnięte. Działacze organizacji zajmujących się prawami zwierząt argumentują, że to są okrutne zabiegi, które skazują zwierzęta na niepotrzebne cierpienia.

Protest producentów foie gras

Protest producentów foie gras

Foto: AFP

Od 2006 r. we Francji foie gras znajduje się pod ochroną prawną, zostało wówczas uznane za "część dziedzictwa kulturowego i gastronomicznego" kraju. Dla wielu Francuzów ono jest częścią tradycyjnego posiłku bożonarodzeniowego.

Jednak w takich krajach jak Dania, Australia czy Wielka Brytania produkcja foie gras jest zakazana.

Handel
Donald Trump porozumiał się z dziewięcioma firmami farmaceutycznymi ws. obniżek cen leków
Handel
Umowa z Mercosurem przełożona o miesiąc. Efekt działań Francji, Włoch i Polski
Handel
Prezes Gabony: Jest czego się bać. Chińska konkurencja może nas wyprzeć w pięć lat
Handel
Ceny masła zaskoczyły. Czy przed świętami konsumentów czekają jeszcze zmiany?
Handel
Action pokonało Pepco. Nowy lider tanich zakupów
Materiał Promocyjny
Działamy zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama