Kiedy będą tańsze warzywa? Są trzy czynniki, które wpłynęły na wysokie ceny

Ceny warzyw, nie tylko w Polsce wystrzeliły. W ich rynek uderzyły zmiany klimatyczne, kryzys energetyczny i wysoki kurs euro. Na znaczącą poprawę trzeba będzie poczekać zapewne kilka miesięcy.

Publikacja: 03.03.2023 11:37

Kiedy będą tańsze warzywa? Są trzy czynniki, które wpłynęły na wysokie ceny

Foto: Bloomberg

Rekordy cenowe biją zwłaszcza pomidory i papryka. O tej porze cała Europa sprowadza je głównie z Hiszpanii i Maroka, a tam plonom zaszkodziły niespodziewane przymrozki i atak zimy. Warzyw brakuje, więc ich ceny poszły w górę. Drogi gaz, węgiel ekogroszek i energia elektryczna sprawiły, że wielu producentów opóźniało nasadzenia szklarniowe i ograniczało ich wielkość. W Polsce dodatkowo czterokrotnie zdrożała cebula. To dlatego, że w Europie jej plony się nie udało, od naszych producentów chce więc kupować cały świat.

Czytaj więcej

Warzywa dla bogatych. Ceny w sklepach rosną horrendalnie

- Może być tak, że ceny na naszym rynku jeszcze wzrosną – mówił w niedawnym wywiadzie dla „Rzeczpospolitej” Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Food & Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę. - Wzrosty, z którymi mamy teraz do czynienia, i których spodziewam się w najbliższych miesiącach, wynikają z tego, że rolnicy w poprzednim sezonie nie doszacowali kosztów produkcji do cen, po których sprzedawali swoje plony. Dotknie ich ponadto zniesienie zerowego VAT i podwyżka płacy minimalnej. Przetwórstwo bardziej złożone, czyli na przykład te produkty, które trzeba schłodzić, magazynować, a także produkcję szklarniową, dotkną wzrosty cen energii, prądu i gazu. One teraz wygasają, ale nie w stopniu, który pozwoli uniknąć wzrostu kosztów produkcji. Ceny owoców i warzyw z importu podbija natomiast słabszy złoty – tłumaczył.

W silne spadki cen warzyw w najbliższym czasie nie wierzy prof. Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Wskazuje jednak, że handel jest wrażliwy na spadki popytu, gdy konsumenci dojdą do swojej granicy cenowej. – Pytanie, na ile jest możliwa skala zejścia z obecnie nieprawdopodobnego wzrostu cen. Jaka będzie skala spadku – tego nie wiadomo. Z drugiej strony konsument zaczyna reagować i ogranicza zakupy, to może też wpłynąć na spadek cen. Marża detaliczna spada, gdy obniżają się zakupy. Gdy konsument zmniejszy zakupy, to ograniczą marże detaliczne. Trzeba poczekać do kwietnia, maja – tłumaczyła nam prof. Nosecka.

Czytaj więcej

Brytyjskie supermarkety wprowadzają limity na warzywa i owoce

– Dostajemy sygnały od importerów, że poprawia się sytuacja pogodowa, nie będzie tak dobrze, jak w latach ubiegłych, ale nie będzie też aż tak drogo – dodawał nieco otuchy mówi Maciej Kmera, rzecznik prasowy Giełdy Bronisze, jednego z głównych rynków hurtowych warzyw i owoców w Polsce.

W kwietniu powinny pojawić się warzywa z Holandii, zaś polskie pomidory szklarniowe – pod koniec kwietnia. Tych ostatnich najwięcej będzie w czerwcu. Pod znakiem zapytania jest wielkość dostaw. Dopiero w kolejnych miesiącach dojdą uprawy gruntowe.

Rekordy cenowe biją zwłaszcza pomidory i papryka. O tej porze cała Europa sprowadza je głównie z Hiszpanii i Maroka, a tam plonom zaszkodziły niespodziewane przymrozki i atak zimy. Warzyw brakuje, więc ich ceny poszły w górę. Drogi gaz, węgiel ekogroszek i energia elektryczna sprawiły, że wielu producentów opóźniało nasadzenia szklarniowe i ograniczało ich wielkość. W Polsce dodatkowo czterokrotnie zdrożała cebula. To dlatego, że w Europie jej plony się nie udało, od naszych producentów chce więc kupować cały świat.

Pozostało 82% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Handel
Kończy się czas wielkich promocji w sklepach. Specjalne oferty w innych kanałach
Handel
Żabka szuka franczyzobiorców na ukraińskich portalach
Handel
Brexit uderza w import żywności. Brytyjczycy narzekają na nowe przepisy
Handel
Kanadyjski rząd chce ściągnąć dyskonty. Na liście właściciele Biedronki i Lidla
Handel
VAT uderzył, ceny rosną już mocniej niż w marcu