Święta to przemysł:galerie handlowe,święty Mikołaj,łososie

Dziś święta to przemysł. Wielu ludzi wciąga w bezlitosne tryby - opowiadają o tym filmy dokumentalne pokazywane w najbliższe dni

Aktualizacja: 25.12.2010 02:43 Publikacja: 23.12.2010 11:10

Święta to przemysł:galerie handlowe,święty Mikołaj,łososie

Foto: Fotorzepa, Raf Rafał Guz

Podstawa to zakupy, wizyty w przybytkach bez okien, pozwalające zapomnieć na długie godziny, że istnieje rzeczywistość poza światem konsumpcji. Dokument „Galerie i my” (czwartek, 23.46, TVP Info) pokazuje najbardziej wyrafinowane centra handlowe, jakie kiedykolwiek człowiek zbudował. Wśród nich zaprezentowane zostały także warszawskie Złote Tarasy.

W Kanadzie znajduje się największe centrum handlowe świata o powierzchni 48. hektarów, gdzie usadowiło się 11 restauracji i 836 sklepów. Jego twórca, Rubin Stahl, postanowił pod jednym dachem połączyć rozrywkę i handel, wychodząc z założenia, że im więcej zabawy, tym większa chęć na zakupy. Ale filozofia wznoszenia galerii handlowych sięga znacznie dalej - ambitni projektanci chcą, by stały się nie tylko miejscem zakupów, ale i przeżywania wspólnoty z ludźmi.

W Stanach Zjednoczonych jest już 20 tysięcy galerii handlowych, ale i państwa na innych kontynentach nie pozostają w tyle. Przez największe molochy przewija się nawet ponad 200 milionów klientów rocznie. Autorzy filmu przypominają jednocześnie, że Luwr odwiedza 8 milionów gości, a nowojorskie muzeum sztuki nowoczesnej – 7 milionów. Dziwne proporcje.

Coraz częściej ambicją projektantów handlowych galerii jest przemienianie ich w budowle służące celom religijnym. - To nie są już zwykłe obiekty. Przejęły rolę budynków sakralnych - uważa Jon Paul, pastor i socjolog. - Pojawiają się elementy symboliki religijnej. Fontanny, kaskady – wszystko to przywołuje religijną symbolikę wody będącą symbolem oczyszczenia. Kolejny element: światło, które przynosi energię. W większości centrów handlowych umieszczono „studnie światła”, wyróżniające je jako miejsce niezwykłe. I wreszcie – wysokie sklepienia. Człowiek, podobnie jak w kościele, odczuwa własną znikomość.

A kiedy święta za pasem, do boju rusza armia sympatycznych brzuchatych staruszków w czerwonych strojach, z długimi białymi brodami. Opowiada o niej film „Globalny święty Mikołaj” (piątek, 23.00, TVP Info). Bożonarodzeniowi święci mają szkoły przygotowujące do zawodu, a nawet coroczny kongres, na którym debatują nad perspektywami swego zawodu. Chyba są coraz lepsze....

Pozostała sama wieczerza wigilijna, a na niej coraz częściej łosoś wypiera karpia. Miłośnikom ryb na talerzu satysfakcji dostarczy „Różowy podbój świata” (wtorek, 23.46, TVP Info). Rzecz o łososiu hodowlanym z Norwegii, który w Polsce cieszy się niemałym uznaniem. Autorzy filmu informują, że poza Francją jesteśmy największym w Europie importerem tego rarytasu. Łososie przyjeżdżają do nas z drobiazgowo kontrolowanych farm - księga z instrukcjami i procedurami zawiera 600 dokumentów wyjaśniających normy jakości.

Na 21 tysiącach kilometrów wybrzeża znajduje się około 650 farm rybnych, oddalonych o wiele mil od wybrzeży. W ciągu 40 lat produkcja łososia wzrosła ze stu ton rocznie do ponad 900 tysięcy ton. Renomę tej rybie przywrócili młodzi szefowie kuchni. Łosoś jest nieustającym źródłem inspiracji, a w najbardziej klasycznej, norweskiej postaci przystawki, spożywa się go na surowo z winegretem na bazie cytryny i sosu sojowego. Przybranie stanowi cebula i śmietana. Nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Łosoś hodowlany i naturalny nie różnią się pod względem wartości odżywczych: oba zawierają cenną witaminę D i kwasy omega 3. Nic tylko jeść.

[i]Małgorzata Piwowar[/i]

Podstawa to zakupy, wizyty w przybytkach bez okien, pozwalające zapomnieć na długie godziny, że istnieje rzeczywistość poza światem konsumpcji. Dokument „Galerie i my” (czwartek, 23.46, TVP Info) pokazuje najbardziej wyrafinowane centra handlowe, jakie kiedykolwiek człowiek zbudował. Wśród nich zaprezentowane zostały także warszawskie Złote Tarasy.

W Kanadzie znajduje się największe centrum handlowe świata o powierzchni 48. hektarów, gdzie usadowiło się 11 restauracji i 836 sklepów. Jego twórca, Rubin Stahl, postanowił pod jednym dachem połączyć rozrywkę i handel, wychodząc z założenia, że im więcej zabawy, tym większa chęć na zakupy. Ale filozofia wznoszenia galerii handlowych sięga znacznie dalej - ambitni projektanci chcą, by stały się nie tylko miejscem zakupów, ale i przeżywania wspólnoty z ludźmi.

Film
„28 lat później”. Powrót do pogrążonej w morderczej pandemii Wielkiej Brytanii
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Film
Rekomendacje filmowe: Wchodzenie w życie nigdy nie jest łatwe
Film
Kryzys w polskiej kinematografii. Filmowcy spotkają się z ministrą kultury
Film
Najbardziej oczekiwany serial „Sto lat samotności” doczekał się premiery
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Film
„Emilia Perez” z największą liczbą nominacji do Złotego Globu