Stanie się tak, bo pogoda w głównych regionach produkcji w Azji i Afryce wróci do normy – stwierdziła Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO.
Susza i większy popyt wywindowały we wrześniu światową cenę wskaźnikową czarnej herbaty (Tea Composite) do 3,18 dolara za kilogram, podczas gdy w 2008 r. wynosiła ona średnio 2,28 dolara. Dodatkowo ceny podnosił wysoki popyt. W latach 2005 – 2009 spożycie herbaty na świecie było większe od produkcji. Niedobór podaży był największy w latach 2007 – 2009, kiedy wniósł 3,4 pkt proc.
Skutki podwyżek dotknęły przede wszystkim konsumentów w krajach rozwijających się. Tylko we wrześniu herbata w Indiach zdrożała o 15 proc., w Pakistanie o 12 proc. Ceny detaliczne były natomiast dość stabilne w krajach bogatych, gdyż ograniczała je duża konkurencja między dostawcami.
Wysokie ceny i popyt na herbatę nie przełożyły się na razie na zwiększenie podaży, bo zależy ona z kolei od długofalowych decyzji inwestycyjnych. Krzewy herbaciane dają pierwsze „żniwa” dopiero po trzech latach.
Kraje eksportujące nie chciały ponadto doprowadzić do nadpodaży poprzez tworzenie nowych plantacji. Indie np. ogłosiły, że nie zwiększą swego areału i ograniczą się do odtworzenia dotychczasowych plantacji.