Stanowisko w sprawie pracy cudzoziemców w Polsce

Dobra polityka prorodzinna i skłanianie Polaków do powrotu z emigracji, ale również mądra polityka imigracyjna - to elementy niezbędne do zniwelowania skutków poważnego kryzysu demograficznego, z jakim boryka się Polska. Organizacje pozarządowe poparły stanowisko Związku Przedsiębiorców i Pracodawców w sprawie pracy cudzoziemców.

Publikacja: 21.12.2017 10:39

Stanowisko w sprawie pracy cudzoziemców w Polsce

Foto: Fotorzepa, Sławoir Mielnik

Dokument oficjalnie poparło m.in. Stowarzyszenie Interwencji Prawnej, Instytut Spraw Publicznych, Helsińska Fundacja Praw Człowieka, a także Fundacja dla Somalii, Nomada Stowarzyszenie, Centrum Pomocy Prawnej im. Haliny Nieć i Homo Faber.

Przedsiębiorcy już teraz narzekają na brak rąk do pracy - problem dotyczy przede wszystkim branż, w których potrzebni są wykwalifikowani pracownicy fizyczni. Z szacunków GUS wynika, że w roku 2050 w Polsce tylko garstka ludzi w wieku produkcyjnym będzie odpowiadała za utrzymanie siebie i swoich rodzin, ale również sporej grupy emerytów.  Mimo podejmowanych wysiłków, nie będzie możliwości, by świadczenia były wysokie – wg szacunków GUS, już w 2040 roku co drugi Polak ma otrzymywać jedynie minimalną emeryturę, a odsetek takich osób ma po tym czasie dalej wzrastać.

Jak odwrócić negatywne trendy?

Zdaniem organizacji konieczne są działania w trzech obszarach – dobra polityka prorodzinna, skłanianie Polaków do powrotu z emigracji, ale również mądra polityka imigracyjna. Wzrost obecności i zatrudnienia w naszym kraju imigrantów może być częściową receptą na kryzys. Procedury z tym związane są jednak skomplikowane i czasochłonne. Organizacje przedstawiają postulaty, które powinny stanowić punkt wyjścia do dyskusji na temat kształtu polityki imigracyjnej.

Organizacje postulują, by oświadczenie o zamiarze powierzenia wykonywania pracy cudzoziemcowi i zezwolenie na pracę nie były przypisane do zatrudnienia w kolejnej firmie.

Po drugie - proponują, by możliwość prowadzenia działalności gospodarczej była gwarantowana wszystkim cudzoziemcom.

Organizacje widzą też szansę na przyśpieszenie procedur wydawania zezwoleń na pracę w zwiększeniu liczby pracowników zajmujących się tym na poziomie województw.

- W 2016 roku wydano ponad 127 tysięcy zezwoleń na pracę (wzrost o aż 94% w stosunku do roku 2015). Trend widoczny jest również w roku 2017 - zaledwie w styczniu i lutym wydano już 30 tysięcy zezwoleń, co oznacza ponad stuprocentowy wzrost rok do roku - informuje Związek Pracodawców.

Podatki
Nierealna darowizna nie uwolni od drakońskiego podatku. Jest wyrok NSA
Samorząd
Lekcje religii po nowemu. Projekt MEiN pozwoli zaoszczędzić na katechetach