Reklama

Koniec kawy i posiłków na wynos? Gastronomia walczy z brakami

W USA masowy powrót konsumentów do jedzenia poza domem nie oznacza spadku zamówień na wynos i z dowozem. Dla restauratorów to problem.

Publikacja: 08.11.2021 12:42

Koniec kawy i posiłków na wynos? Gastronomia walczy z brakami

Foto: Adobe Stock

Luzowanie obostrzeń i poprawiająca się sytuacja sprawia, że konsumenci w USA wracają już do restauracji. Jednak nie słabnie popyt na dania i napoje na wynos, co pogłębia niedobory niektórych artykułów oraz problemy gastronomii, dla której to kolejny punkt na liście kłopotów.

Zaburzenia w globalnym łańcuchu dostaw sprawiają, że w branży restauracyjnej wzrosły koszty, a także pojawiły się braki np. kurczaków. Powrót amerykańskich konsumentów do jedzenia poza domem mógł przełożyć się na poluzowanie presji w dziedzinie opakowań jednorazowych, ale Amerykanie nadal chętnie zamawiają na wynos i z dowozem, więc presja na łańcuchy dostaw nie słabnie. Według NPD Group zamówienia z dowozem wzrosły we wrześniu 2021 o 20 procent w porównaniu do przedpandemicznego września 2019.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Biznes
Rosyjskie ambicje kosmiczne. Konkurent Starlinka w fazie testów?
Biznes
Potężny atak hakerski. Wyciekły dane logowania ponad 140 tysięcy kont Polaków
Biznes
Sankcje na Rosję opóźnione, spór CDU–SPD i propozycja reparacji Prezydenta
Biznes
Co dalej z prezesem UKE? Zanosi się na bezkrólewie
Biznes
Antydronowa gorączka, porozumienie ws. TikToka i chińskie elektryki z UE
Reklama
Reklama