We Francji trwają dwa postępowania, karne wymiaru sprawiedliwości i sanitarne w sprawie Spanghero, której zarzuca się odsprzedaż koniny jako mięsa wołowego firmom produkującym dania gotowe dla znanych marek albo dla dużych sieci handlowych.
Wyniki postępowania sanitarnego będą znane w tym tygodniu. Procedura karna, wszczęta przez prokuraturę z Paryżu, powinna ustalić ewentualną odpowiedzialność zwłaszcza wśród członków dyrekcji tej firmy.
Francuski urząd do walki z oszustwami prowadzi równolegle dyskretne śledztwo wśród dużych sieci handlowych, poszukując innych dróg zaopatrywania się z naruszeniem prawa. Jego inspektorzy złożyli w ciągu tygodnia ok.130 wizyt w sklepach w regionie Bordeaux.
- Może okazać się, że nie ma jedynej ścieżki, w której dokonano zamiany mięsa wołowego na końskie - stwierdził minister ds. spożycia, Benoit Hamon nie czekając na wyniki ustaleń.
Minister rolnictwa Stephane Le Foll zwrócił uwagę na międzynarodowy aspekt skandalu: