REKLAMA
Aktualizacja:
Publikacja:
Uroki domowego twarogu

Twaróg domowy
Wyjątkowa rola białego sera twarogowego to jedna z cech, jakie wyróżniają polską kuchnię spośród wszystkich innych. No a najlepszy poziom reprezentowało w Rzeczpospolitej – nie licząc może Wielkopolski – mleczarstwo północno-wschodnich Kresów.
Stąd też w kresowej kuchni znajdujemy wiele ciekawych przepisów z udziałem tego produktu.
Przypominam dziś recepturę na dobry domowy twaróg, dużo bardziej delikatny i naturalny, niż jakikolwiek twarożek kupiony w sklepie. Prezentuję także arcyciekawe niesłodkie pierożki z serem, typowe zwłaszcza dla kuchni kowieńskiej, zwane szałtanosami, co w języku litewskim znaczy „zimne nosy” (śaltanosiai). Na zakończenie zaś proponuję oryginalną twarożkowo-ziemniaczaną przekąseczkę, zwaną „serkiem kartoflanym”.
[ramka]ser śmietankowy
2 l mleka ? 500 ml kwaśnej śmietany ? sól[/ramka]
Mleko zagotować i zdjąć z ognia. Gdy nieco przestygnie, wlać śmietanę, wymieszać i odstawić na 24 godziny.
Wstawić do większego garnka z wodą o temperaturze 75-80 st. i postawić na bardzo małym ogniu. Gdy mleko się zetnie, przelać na lnianą ściereczkę, związać rogi i zawiesić na godzinę nad zlewem lub garnkiem. Potem – nadal w ściereczce – umieścić między dwoma deseczkami, pod przyciskiem i ustawić na lekkiej pochyłości, żeby płyn swobodnie ściekał. Gotowy ser natrzeć solą i ustawić w słonecznym pomieszczeniu, codziennie nacierać solą. Po 4-5 dniach przełożyć do lodówki.
[ramka]szałtanosy
ciasto: 1 szklanka mąki
1 jajko
szczypta soli
farsz: 2 l słodkiego mleka
2 l dobrze zsiadłego mleka
2 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka tartej bułki
kwaśna śmietana
sól[/ramka]
Słodkie mleko zagotować, zsiadłe rozbełtać. Wlać słodkie do zsiadłego, zamieszać i poczekać, aż się zetnie. Wylać na lnianą ściereczkę i zawiesić do osączenia na ok. 1,5 godziny.
Mąkę wsypać do miski, wbić jajko i dodać szczyptę soli. Mieszać odwrotną stroną widelca, stopniowo dolewając 125 ml ciepłej wody. Wyłożyć całą masę na stolnicę i wyrobić ciasto – powinno być dosyć miękkie i elastyczne. Przykryć szmatką, żeby nie wysychało i odstawić.
Do osączonego twarogu wbić jajka, dodać szczyptę soli i wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować i powycinać kółka o średnicy 5 (lub nieco mniej) centymetrów. Formować kulki z sera, układać na cieście i zaklejać pierożki. Gotować w osolonym wrzątku, wyjmować łyżką cedzakową 1 minutę po wypłynięciu.
Podawać polane masłem ze zrumienioną tartą bułką. Osobno podać kwaśną śmietanę.
[srodtytul]serek kartoflany
1 kg ziemniaków
1 kg twarogu
3 żółtka
100 g masła
1 łyżka kminku
sól i pieprz[/srodtytul]
Ziemniaki ugotować i zmielić lub rozgnieść. Wbić żółtka, dodać odciśnięty twaróg, masło i kminek, doprawić pieprzem i solą.
Owinąć masę lnianą ściereczką, ułożyć między deseczkami, przycisnąć i zostawić na 2 godziny.
Podawać pokrojony w kostkę – do piwa itp.
[i]Piotr Bikont dziennikarz, znawca kuchni i smakosz, autor publikacji kulinarnych[/i]