Żywność można wytwarzać w zgodzie z naturą

Można hodować ekologiczne zboża, warzywa, drób czy krowy. Zanim jednak gospodarstwo dostanie prawo posługiwania się mianem ekologicznego, trzeba przywrócić właściwą jakość ziemi. A to trwa zazwyczaj dwa lata, czasami nawet trzy
Lato to czas, w którym wiele osób marzy o znalezieniu sposobu na życie i zarobkowanie bliżej natury. Jednak prowadzenie gospodarstwa ekologicznego z prawdziwego zdarzenia (a nie wyłącznie nastawienie się na szybki biznes, czyli zdobycie tanim kosztem dość wysokiego unijnego wsparcia) wymaga nie tylko biurokratycznych zachodów. Przede wszystkim fachowej wiedzy i nakładów pracy znacznie większych niż w zwyczajnym gospodarstwie.[srodtytul]W całej UE tak samo[/srodtytul]Od 1 stycznia 2009 r. weszły w życie nowe unijne przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego (rozporządzenie nr 834/2007/WE z 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające wcześniej obowiązujące rozporządzenie nr 2092/91/EWG). Uregulowano w nim podstawowe wymagania dotyczące produkcji, znakowania, pakowania, transportu, magazynowania i kontroli takich produktów.Nowe przepisy nie powinny sprawiać trudności tym rolnikom, którzy rzeczywiście produ...
Źródło: Rzeczpospolita

WIDEO KOMENTARZ

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL