Styl życia

Dieta 1200 kalorii

Jedz dużo ryb i sałaty
Fotorzepa, Raf Rafał Guz
Dieta jest idealna dla osób aktywnych zawodowo, pozwala łatwo schudnąć około jednego kilograma w ciągu 10 dni. Dostarcza dziennie 1200 kcal, a więc poniżej dziennego zapotrzebowania organizmu człowieka.
Posiłki należy spożywać w niedużych porcjach, pięć razy dziennie, co trzy godziny i o tej samej porze. Takie zachowanie pozwala na oszukanie głodu. Dania zawierają odpowiednią ilość pełnowartościowego białka i minerałów.
Stosując dietę, można pić bez ograniczeń niegazowaną wodę mineralną, najlepiej jednak na kilka minut przed lub dwie godziny po jedzeniu (podobnie pozostałe napoje). Jeśli stosujesz dietę dłużej niż tydzień, w kolejnych tygodniach powinieneś zastąpić posiłki mięsne rybnymi. Ryby powinny być spożywane 3-4 razy w tygodniu, ponieważ mają wiele pełnowartościowego białka oraz korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Dieta 1200 kcal nie powinna być stosowana dłużej niż jeden miesiąc. Można ją powtórzyć dopiero po 2-3 miesiącach.
[ramka][srodtytul]Przykładowy jadłospis:[/srodtytul] [b]I śniadanie[/b] [b]Do wyboru:[/b] - 2 kromki razowego chleba żytniego: jedna posmarowana niskosłodzonym dżemem, druga z plasterkiem szynki drobiowej, 150 g sałatki jarzynowej z marchewką, groszkiem i odrobiną jogurtu 0 proc. tłuszczu. - Szklanka mleka 0,5 proc. tłuszczu z 3 łyżkami płatków owsianych, 2 kromki pieczywa chrupkiego z 2 plasterkami polędwicy drobiowej, 150 g surówki z pomidorów i kiszonych ogórków. - 2 kromki razowego chleba żytniego, 50 g tuńczyka w sosie własnym, pomidor, 150 g sałatki z kiszonych ogórków i cebuli. 4. 2 kromki pumpernikla z 40 g pasty z ziarnistego serka twarogowego i pomidora, posypanej szczypiorkiem, niepełna szklanka mleka. - 2 kromki chleba żytniego z niskosłodzonym dżemem truskawkowym, banan 200 g kefiru. - Szklanka mleka 0,5 proc. tłuszczu z otrębami pszennymi, kromka razowego chleba żytniego z plasterkiem szynki drobiowej, pomidor. - Omlet na parze z 2 jajek, łyżki mąki i mleka z 2kromkami żytniego chleba razowego 100 g sałatki z pomidora, ogórka, szczypiorku, cebuli i odrobiny oliwy z oliwek, szklanka kakao. [b]II śniadanie[/b] [b]Do wyboru[/b] - 20 g serka czosnkowego o zawartości do 30 proc. tłuszczu, 5 rzodkiewek, jabłko. - Sałatka owocowa z kiwi, połowy banana, brzoskwini, odrobiny jogurtu naturalnego 0 proc. tłuszczu. - 100 g jogurtu owocowego 1,5 proc. tłuszczu z 2 łyżkami otrębów pszennych, 2 mandarynki. - Kromka chleba chrupkiego, plasterek szynki drobiowej, pół papryki czerwonej. - 180 g sałatki warzywnej z kapusty pekińskiej, kukurydzy i pomidora. - Kromka pumpernikla z 40 g ziarnistego twarożku, jabłko. - 150 g kefiru 0 proc. tł. z 2 łyżkami otrąb pszennych, grejpfrut. [b]Obiad[/b] [b]Do wyboru:[/b] - Zupa jarzynowa z fasolki szparagowej, brukselki, ziemniaków i włoszczyzny 100 g polędwicy z ruszt, 3 łyżki kaszy gryczanej na sypko, 150 g surówki z pomidora, kiszonego ogórka i cebuli, 150 g kalafiora z wody z odrobiną masła. - Talerz zupy ogórkowej z ziemniakami, włoszczyzną i odrobiną mleka 1,5 proc., tł. 100 g indyka pieczonego w folii z brzoskwinią i rodzynkami, 2 średnie ziemniaki, 200 g surówki z selerów, jabłek i marchwi. - Talerz barszczu czerwonego z ziemniakami 180 g gołąbków z mięsa z indyka, ryżu, kapusty i koncentratu pomidorowego, 2 ziemniaki, 200 g surówki z pomidora, cebuli i papryki czerwonej. - Talerz krupniku z 30 g kaszy i włoszczyzny 100 g kurczaka pieczonego w folii, 2 ziemniaki, 100 g gotowanej marchewki, 100 g surówki z cykorii z odrobiną cukru, sokiem z cytryny, natką pietruszki. - Talerz zupy pomidorowej z 2 łyżkami makaronu gotowaną na włoszczyźnie, zabielanej mlekiem, 100 g dorsza z rusztu z pieczarkami, 150 g ziemniaków puree, 100 g surówki z marchwi i jabłka, 100 g surówki z kapusty pekińskiej, kukurydzy i pomarańczy. - Talerz zupy fasolowej gotowanej na włoszczyźnie i zabielanej odrobiną mleka, 200 g cielęciny duszonej z warzywami, 50 g fasolki szparagowej, 30 g kaszy gryczanej, 200 g surówki z marchewki i jabłek. - Talerz zupy kalafiorowej gotowanej na włoszczyźnie, 150 g piersi kurczaka pieczonej w folii, 40 g ciemnego ryżu, 200 g sałatki z tartej marchewki, pora i odrobiny jogurtu naturalnego. [b]Podwieczorek[/b] [b]Do wyboru:[/b] - Szklanka kefiru, kiwi. - Kromka pieczywa chrupkiego z 30 g serka ziarnistego, 4 rzodkiewki, szczypiorek. - Pół szklanki mleka z płatkami kukurydzianymi. - 100 g jabłka tartego z marchewką, pomarańcza. - 150 g owoców sezonowych, 100 g serka waniliowego z 3 łyżkami płatków owsianych. - Jogurt. - Szklanka soku pomarańczowego. [b]Kolacja[/b] [b]Do wyboru:[/b] - 2 małe ziemniaki w mundurkach, szklanka zsiadłego mleka, 100 g surówki z porów i pomidorów, 100 g surówki z czerwonej kapusty z cebulą i odrobiną oliwy z oliwek. - 160 g sałatki z kaszy kuskus, 2 cienkich plastrów szynki, pomidora, cebuli, odrobiny oliwy, mandarynka. - 2 kromki razowego chleba ze 100 g sałatki śledziowej (gotowany ziemniak, śledź w oleju, cebula, zielony groszek, odrobina jogurtu). - 150 g galaretki z kurczaka, 2 kromki razowego chleba żytniego, kiwi. - 200 g ryżu zapiekanego z warzywami, żółtym serem i groszkiem konserwowym. - 200 g ryby po grecku z warzywami, 2 kromki chleba chrupkiego, jabłko. - Kromka chleba grahama z 80 g dorsza wędzonego,170g sałatki z kiszonego ogórka, cebuli i odrobiny oliwy z oliwek.[/ramka]
Źródło: ROL

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL