Większość owoców jest bogata w naturalne cukry, ale są takie, które mają ich niewiele więcej niż warzywa. Mogą je jeść zarówno osoby, które usiłują schudnąć, jak i diabetycy, którzy muszą unikać cukru w diecie. Wybierając owoce warto zwracać uwagę nie tylko na zawartość węglowodanów, ale też indeks glikemiczny (IG).
Jest to wskaźnik, który określa wzrost poziomu cukru we krwi 2 godziny po zjedzeniu posiłku węglowodanowego. Im niższy jest indeks glikemiczny węglowodanu: w tym wypadku owocu, tym lepiej. Niski indeks glikemiczny nie przekracza wartości 55, średni - 69 (punktem odniesienia jest czysta glukoza, której IG wynosi 100).
Owoce zwykle mają IG wyższy niż warzywa, ale mimo to nie warto z nich rezygnować na diecie. Są nie tylko bardzo dobrą alternatywa dla deseru, ale też zawierają unikalną kombinację prozdrowotnych substancji aktywnych, których nie da się zastąpić nawet najlepszym preparatem multiwitaminowym z apteki.
Osobom odchudzającym się dietetycy radzą jedzenie nie więcej niż 150 g owoców w jednej porcji.
Porzeczki (czerwone i czarne)
Dzięki dużej zwartości pektyn (składniki roślinne zaliczane do błonnika pokarmowego) ułatwiają kontrolowanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Pektyny wspomagają też pracę jelit i sprawne trawienie, co w czasie kuracji odchudzających ma znaczenie.