5 owoców o małej zawartości cukru. Można je jeść nawet na diecie

Chociaż owoce są świetnym składnikiem letniego menu, to zwykle zawierają sporo cukrów prostych, które nie służą sylwetce. Dlatego na diecie odchudzającej najlepiej jeść owoce o niskiej zawartości węglowodanów. Właśnie mamy na nie sezon.

Publikacja: 26.07.2019 16:33

5 owoców o małej zawartości cukru. Można je jeść nawet na diecie

Foto: Shutterstock

Większość owoców jest bogata w naturalne cukry, ale są takie, które mają ich niewiele więcej niż warzywa. Mogą je jeść zarówno osoby, które usiłują schudnąć, jak i diabetycy, którzy muszą unikać cukru w diecie. Wybierając owoce warto zwracać uwagę nie tylko na zawartość węglowodanów, ale też indeks glikemiczny (IG).

Jest  to wskaźnik, który określa wzrost poziomu cukru we krwi 2 godziny po zjedzeniu posiłku węglowodanowego. Im niższy jest indeks glikemiczny węglowodanu: w tym wypadku owocu, tym lepiej. Niski indeks glikemiczny nie przekracza wartości 55, średni - 69 (punktem odniesienia jest czysta glukoza, której IG wynosi 100).

Owoce zwykle mają IG wyższy niż warzywa, ale mimo to nie warto z nich rezygnować na diecie. Są nie tylko bardzo dobrą alternatywa dla deseru, ale też zawierają unikalną kombinację prozdrowotnych substancji aktywnych, których nie da się zastąpić nawet najlepszym preparatem multiwitaminowym z apteki.

Osobom odchudzającym się dietetycy radzą jedzenie nie więcej niż 150 g owoców w jednej porcji.

Porzeczki (czerwone i czarne)

Dzięki dużej zwartości pektyn (składniki roślinne  zaliczane do błonnika pokarmowego) ułatwiają kontrolowanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Pektyny wspomagają też pracę jelit i sprawne trawienie, co w czasie kuracji odchudzających ma znaczenie.

Porzeczki to również jedne z najbogatszych owoców w witaminę C i inne antyoksydanty, dlatego podkreśla się ich właściwości pielęgnacyjne i przeciwstarzeniowe. Fitoterapeuci zwracają też uwagę na obecność w porzeczkach polifenoli, które łagodzą bóle menstruacyjne. 

Czerwone porzeczki: węglowodany 13.80 g/100 g, IG 25
Czarne porzeczki: węglowodany: 15.38 g/ 100g, IG 15 

Borówki amerykańskie

Ich właściwości prozdrowotne znane są od dawna i znalazły potwierdzenie w licznych pracach naukowych. Badania potwierdzają ich działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe, pozytywny wpływ na wzrok, kości, trawienie, na pamięć, a także – na krążenie. 

Czytaj też: Porcja borówek dziennie poprawia zdrowie serca

Borówki amerykańskie: węglowodany - 14.49 g/100 g, IG 55

Maliny

Są niskokaloryczne i – na co zwracają uwagę dietetycy – wspomagają trawienie. Ich przeciwzapalne i przeciwgorączkowe właściwości znane są tysięcy lat. Dzięki dużej zawartości potasu, magnezu i wapnia obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce i mają działanie przeciwmiażdżycowe.

Maliny: węglowodany - 11, 94g/100 g, IG 25

Brzoskwinie

Są przysmakiem lata, którym można się delektować i na diecie niskowęglowodanowej  i cukrzycowej. Brzoskwinie szczególnie dużo  witaminy A i C, potasu i błonnika. Jedzenie brzoskwini pobudza żołądek do wydzielania soków trawiennych, a także reguluje pracę układu pokarmowego. Pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, dlatego często polecana się je osobom dbającym o linię.

Brzoskwinie: węglowodany - 9,54 g/100g,  IG 30

Morele

Są słodkie i jednocześnie dietetyczne.  Jedna morela ma tylko 17 kalorii i 4 gramy węglowodanów. Świeże morele zawierają podobną ilość błonnika do większości owoców jednak morele suszone zawierają jej rekordowo dużo, bo aż 10,3 g. Ilość błonnika w produkcie ma ogromne znaczenie – zwłaszcza dla osób na diecie. Błonnik ogranicza dostęp enzymów do cukrów w przewodzie pokarmowym, co powoduje spowolnienie ich wchłaniania, a przez to przyczynia się do utrzymania stałego stężenia glukozy we krwi.

Morele: węglowodany – 11 g/100g, IG 57

Większość owoców jest bogata w naturalne cukry, ale są takie, które mają ich niewiele więcej niż warzywa. Mogą je jeść zarówno osoby, które usiłują schudnąć, jak i diabetycy, którzy muszą unikać cukru w diecie. Wybierając owoce warto zwracać uwagę nie tylko na zawartość węglowodanów, ale też indeks glikemiczny (IG).

Jest  to wskaźnik, który określa wzrost poziomu cukru we krwi 2 godziny po zjedzeniu posiłku węglowodanowego. Im niższy jest indeks glikemiczny węglowodanu: w tym wypadku owocu, tym lepiej. Niski indeks glikemiczny nie przekracza wartości 55, średni - 69 (punktem odniesienia jest czysta glukoza, której IG wynosi 100).

Pozostało 80% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zdrowie
Choroby zakaźne wracają do Polski. Jakie znaczenie mają dziś szczepienia?
Zdrowie
Peru: Liczba ofiar tropikalnej choroby potroiła się. "Jesteśmy w krytycznej sytuacji"
Zdrowie
W Szwecji dziecko nie kupi kosmetyków przeciwzmarszczkowych
Zdrowie
Nerka genetycznie modyfikowanej świni w ciele człowieka. Udany przeszczep?
Zdrowie
Ptasia grypa zagrozi ludziom? Niepokojące sygnały z Ameryki Południowej