Większość owoców jest bogata w naturalne cukry, ale są takie, które mają ich niewiele więcej niż warzywa. Mogą je jeść zarówno osoby, które usiłują schudnąć, jak i diabetycy, którzy muszą unikać cukru w diecie. Wybierając owoce warto zwracać uwagę nie tylko na zawartość węglowodanów, ale też indeks glikemiczny (IG).
Jest to wskaźnik, który określa wzrost poziomu cukru we krwi 2 godziny po zjedzeniu posiłku węglowodanowego. Im niższy jest indeks glikemiczny węglowodanu: w tym wypadku owocu, tym lepiej. Niski indeks glikemiczny nie przekracza wartości 55, średni - 69 (punktem odniesienia jest czysta glukoza, której IG wynosi 100).
Owoce zwykle mają IG wyższy niż warzywa, ale mimo to nie warto z nich rezygnować na diecie. Są nie tylko bardzo dobrą alternatywa dla deseru, ale też zawierają unikalną kombinację prozdrowotnych substancji aktywnych, których nie da się zastąpić nawet najlepszym preparatem multiwitaminowym z apteki.
Osobom odchudzającym się dietetycy radzą jedzenie nie więcej niż 150 g owoców w jednej porcji.
Porzeczki (czerwone i czarne)
Dzięki dużej zwartości pektyn (składniki roślinne zaliczane do błonnika pokarmowego) ułatwiają kontrolowanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Pektyny wspomagają też pracę jelit i sprawne trawienie, co w czasie kuracji odchudzających ma znaczenie.
Porzeczki to również jedne z najbogatszych owoców w witaminę C i inne antyoksydanty, dlatego podkreśla się ich właściwości pielęgnacyjne i przeciwstarzeniowe. Fitoterapeuci zwracają też uwagę na obecność w porzeczkach polifenoli, które łagodzą bóle menstruacyjne.
Czerwone porzeczki: węglowodany 13.80 g/100 g, IG 25
Czarne porzeczki: węglowodany: 15.38 g/ 100g, IG 15
Borówki amerykańskie
Ich właściwości prozdrowotne znane są od dawna i znalazły potwierdzenie w licznych pracach naukowych. Badania potwierdzają ich działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe, pozytywny wpływ na wzrok, kości, trawienie, na pamięć, a także – na krążenie.
Czytaj też: Porcja borówek dziennie poprawia zdrowie serca
Borówki amerykańskie: węglowodany - 14.49 g/100 g, IG 55
Maliny
Są niskokaloryczne i – na co zwracają uwagę dietetycy – wspomagają trawienie. Ich przeciwzapalne i przeciwgorączkowe właściwości znane są tysięcy lat. Dzięki dużej zawartości potasu, magnezu i wapnia obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce i mają działanie przeciwmiażdżycowe.
Maliny: węglowodany - 11, 94g/100 g, IG 25
Brzoskwinie
Są przysmakiem lata, którym można się delektować i na diecie niskowęglowodanowej i cukrzycowej. Brzoskwinie szczególnie dużo witaminy A i C, potasu i błonnika. Jedzenie brzoskwini pobudza żołądek do wydzielania soków trawiennych, a także reguluje pracę układu pokarmowego. Pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, dlatego często polecana się je osobom dbającym o linię.
Brzoskwinie: węglowodany - 9,54 g/100g, IG 30
Morele
Są słodkie i jednocześnie dietetyczne. Jedna morela ma tylko 17 kalorii i 4 gramy węglowodanów. Świeże morele zawierają podobną ilość błonnika do większości owoców jednak morele suszone zawierają jej rekordowo dużo, bo aż 10,3 g. Ilość błonnika w produkcie ma ogromne znaczenie – zwłaszcza dla osób na diecie. Błonnik ogranicza dostęp enzymów do cukrów w przewodzie pokarmowym, co powoduje spowolnienie ich wchłaniania, a przez to przyczynia się do utrzymania stałego stężenia glukozy we krwi.
Morele: węglowodany – 11 g/100g, IG 57