Reklama

Porcja borówek dziennie poprawia zdrowie serca

Regularne jedzenie borówek poprawia wyniki badań i zmniejsza ryzyko chorób serca nawet o 15 proc. Wystarczy ok. 150 g owoców dziennie – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”.

Aktualizacja: 09.06.2019 13:34 Publikacja: 07.06.2019 01:17

Porcja borówek dziennie poprawia zdrowie serca

Foto: Adobe Stock

Borówki amerykańskie są większe od dziko rosnących czarnych jagód, a także bogatsze od nich w składniki odżywcze. Według Aggregate Nutrient Density Index – wskaźnika oceniającego gęstość mikroelementów – borówki znajdują się w ścisłej czołówce owoców. Ich właściwości prozdrowotne znane są od dawna i znalazły potwierdzenie w licznych pracach naukowych.

Badania potwierdzają ich właściwości przeciwstarzeniowe i antynowotworowe, pozytywny wpływ na wzrok, kości, trawienie, na pamięć, a także – na krążenie. Wpływowi jagód na układ sercowo-naczyniowy ostatnio naukowcy postanowili przyjrzeć się bliżej. Badacze z University of East Anglia w Wielkiej Brytanii wraz z naukowcami z Harvard University w Cambridge sprawdzili, w jaki sposób jedzenie borówek amerykańskich działa na tzw. zespół metabolicznym, a wyniki ich pracy opublikował „American Journal of Clinical Nutrition”.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Zdrowie
Jak wykorzystać dane pacjentów i nie stracić zaufania
Materiał Promocyjny
Jak nowoczesne aparaty słuchowe marki Signia mogą ułatwić komunikację na wakacyjnym wyjeździe?
Zdrowie
Nowa nadzieja dla chorych na cukrzycę. Naukowcy dokonali nowatorskiego przeszczepu
Zdrowie
Różnorodność, jakość, technologia – przepis Futuremed na skuteczną telemedycynę
Zdrowie
Programy wczesnego wykrywania raka płuca to szansa dla chorych
Reklama
Reklama