Zgodnie z wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego hipoglikemią nazywamy stan, kiedy stężenie glukozy we krwi spada poniżej 70 mg/dl, bez względu na to, czy towarzyszą temu charakterystyczne objawy, czy też nie. Spadki poziomu cukru we krwi dotyczą wszystkich diabetyków leczonych insuliną, ale w cukrzycy typu 1 są znacznie częstsze i bardziej uciążliwe, ponieważ pacjenci insulinę przyjmują od początku leczenia. Kluczowe znaczenie dla pacjentów ma umiejętność wczesnego rozpoznawania objawów hipoglikemii, odpowiedniego reagowania w takiej sytuacji, a przede wszystkim możliwość zapobiegania jej.
Groźny nadmiar insuliny
Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną, która w procesie autoagresji niszczy w trzustce komórki beta, odpowiedzialne za produkcję insuliny. Jej wydzielanie jest upośledzone lub całkowicie zahamowane. – Pacjent z cukrzycą typu 2 ma znacznie większy wpływ na swoją chorobę, a konkretnie na to, czy będzie wymagał leczenia insuliną. W cukrzycy typu 1 możemy zrobić niewiele, a w zasadzie nic. Chorzy, przynajmniej na obecnym etapie rozwoju medycyny, są skazani na pobieranie insuliny z zewnątrz – za pomocą specjalnych penów do wstrzykiwań lub pompy insulinowej. I nie ma od tego odwrotu – tłumaczy dr Andrzej Gawrecki z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii UM w Poznaniu.
Problem polega jednak na tym, że insulina jest lekiem potencjalnie niebezpiecznym, bo może spowodować hipoglikemię. Pacjent musi być zatem wyedukowany, bo to on na co dzień dopasowuje dawki insuliny do swojego trybu życia.
– Nie jest to łatwe, ponieważ zapotrzebowanie na insulinę zmienia się w zależności od tego, co robimy, co jemy, czy się denerwujemy, czy mamy weekend, czy jesteśmy w pracy, czy jesteśmy zdrowi, czy chorzy, a w przypadku kobiet – od fazy cyklu – wyjaśnia ekspert.
Czasami nie sposób przewidzieć, jaka dawka insuliny w danym momencie jest optymalna. Jeśli nie trafimy lub z powodów czynników zewnętrznych okaże się ona zbyt duża – dochodzi do nagłego obniżenia stężenia glukozy we krwi. Pacjenci muszą wówczas spożyć jak najszybciej węglowodany proste, np. wypić sok.