Reklama

Zjeść ze smakiem to, co zeszło ze stołu

W pierwszej polskiej książce kucharskiej „Compendium Ferculorum” z XVII wieku raczej nie znajdziemy pojęcia marnowania żywności – mówi prof. Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Aktualizacja: 22.05.2019 21:09 Publikacja: 22.05.2019 21:00

Jarosław Dumanowski

Jarosław Dumanowski

Foto: Forum

Statystyczne każde polskie gospodarstwo marnuje ponad 200 kg jedzenia rocznie na osobę. Kiedy w naszej kuchni zaczęto tyle wyrzucać?

Jako obserwator, a nie historyk, mogę stwierdzić, że to zjawisko nowe, znane nam od czasów obfitości jedzenia, co sięga w Polsce dwudziestu paru lat, może kilkunastu. Wydaje się, że dawniej, kilkaset lat temu, nie marnowano jedzenia albo marnowano go bardzo mało.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Opinie Ekonomiczne
Maciej Miłosz: Prawdziwi politycy, czyli jak się dorasta w MON
Opinie Ekonomiczne
Eksperci FOR: Orbanizacja gospodarki odpadami w Polsce
Opinie Ekonomiczne
Prof. Gorynia: Jaki będzie XI Kongres Ekonomistów Polskich?
Opinie Ekonomiczne
Pierwsza wiceprezes BGK: Nowy potencjał emisji obligacji
Opinie Ekonomiczne
Cezary Szymanek: Katastrofa na razie odwołana
Reklama
Reklama