Reklama
Rozwiń
Reklama

"Bezmięsny nie musi oznaczać zdrowy"

- Gdyby każdy wprowadzał na rynek taką żywność, jaką sam by chciał konsumować i serwować swojej rodzinie, a nie produkowaną wyłącznie w celu osiągnięcia zysku, to w zasadzie nie musielibyśmy kontrolować jej jakości - mówi dr Danuta Gajewska, dietetyk z SGGW w Warszawie

Publikacja: 05.02.2019 00:01

"Bezmięsny nie musi oznaczać zdrowy"

Foto: Stock Adobe

Po aferze z nielegalnym ubojem krów polskie mięso nie ma ostatnio dobrej prasy. Czy to pomoże zwolennikom diety wegetariańskiej przekonać Polaków, by zrezygnowali z mięsa?

To chyba nie jest dobry pomysł, żeby na fali takich nadużyć, które ujrzały światło dzienne, promować wegetarianizm. Równie dobrze moglibyśmy poprosić o kontrolę produkcji roślinnej i dokładną analizę jakości dostępnych na rynku warzyw, owoców, roślin strączkowych, orzechów i pestek. Być może doszlibyśmy wtedy do wniosku, że nie ma żywności, którą konsument by sobie wymarzył, czyli bez dodatków, bez pozostałości środków chemicznych...

RP.PL i The New York Times!

Kup roczną subskrypcję w promocji - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Policja
Nietykalna sierżant „Doris”. Drugie życie tajnej policjantki
Społeczeństwo
Państwo w państwie. Spłaci dług w 400 lat. Sztuczki budowlańca z Krakowa
Społeczeństwo
Sondaż: Czy Polska jest gotowa na odpieranie ataków hybrydowych? Znamy zdanie Polaków
Społeczeństwo
Sondaż: Polacy rozumieją migrację lepiej niż politycy
Materiał Promocyjny
Jak budować strategię cyberodporności
Społeczeństwo
Polska w globalnym rankingu rowerowym. Warszawa przegrywa z Wrocławiem i Poznaniem
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama