Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 25.10.2018 21:11 Publikacja: 25.10.2018 21:00
Foto: Adobe Stock
W UE średnio 51 proc. ceny zakupu produktu żywnościowego inkasuje detalista, 28 proc. przetwórca, a 21 proc. trafia do rolnika. Od wielu lat rolnicy się skarżyli, że są na gorszej pozycji w negocjacjach z dużymi detalistami i apelowali o zmianę sytuacji. Komisja Europejska zleciła różne analizy, które potwierdzały obserwacje rolników, i próbowała zmian dobrowolnych. To jednak nie przyniosło efektu, stąd projekt dyrektywy zakazującej nieuczciwych praktyk w handlu. W czwartek stosunkiem głosów 428 do 170 dyrektywę poparł Parlament Europejski. Potrzebna jest teraz jeszcze zgoda większości państw członkowskich.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Komisja przekazała właśnie prawie 50 mln euro z rezerwy rolnej na wsparcie producentów owoców i warzyw w Bułgari...
Wrzesień przyniósł spadki cen w większości kategorii produktów żywnościowych na rynkach światowych. Cukier jest...
W tym roku polska wieś weszła w okres żniw z historycznym poziomem inwestycji. Inflacja w celu NBP, poprawa koni...
Decyzja ministra Stefana Krajewskiego, by nie tworzyć ośrodków produkcji rolniczej (OPR), rozgniewała dużych dzi...
To polskie rolnictwo jest najbardziej z krajów UE wystawione na konkurencję z krajów Mercosuru, wynika z analizy...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas