Czekolada drożeje i kusi

Niemal pół tysiąca lat temu do Europy trafiły pierwsze ziarna kakaowca, które na zawsze zmieniły europejską kuchnię, a zwłaszcza rynek słodyczy.

Aktualizacja: 07.07.2018 08:00 Publikacja: 07.07.2018 07:35

Czekolada drożeje i kusi

Foto: Adobe Stock

Jak przypomina GUS, pierwszy transport trafił na nasz kontynent właśnie 7. lipca 1550 r. Dlatego właśnie dziś, według urzędu, przypada światowy dzień czekolady. Co ciekawe, według innych źródeł obchodzimy go 12 kwietnia. A może po prostu chodzi o taki sam przypadek, jak z popularnym imieniem, potrzebne jest kilka świąt w ciągu roku. Najważniejsze, że dokładnie 468 lat po pierwszej dostawie ziaren kakaowca, statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 6 kg czekolady.

Popularność czekolady w Polsce rośnie, w 2016 r. łączne spożycie czekolady w Polsce, w przeliczeniu na jednego mieszkańca, wyniosło około 6,3 kg i było o prawie 30 proc. większe niż w 2011 r. - wyliczyli analitycy BGŻ BNP Paribas na podstawie danych GUS o dostawach czekolady na rynek krajowy. A te rosną. Jeszcze w 2005 r. na polski rynek trafiało 158 tys. ton czekolady, łącznie z białą, po dekadzie było to już 241 tys. ton, a w ubiegłym roku już 247 tys. ton.

Wraz z rosnącą zamożnością społeczeństwa i modą na zdrową żywność, klienci coraz chętniej sięgają po czekoladę z wysoką zawartością kakao. Jak wyjaśnia analityk, wyroby czekoladowe są jednymi z produktów żywnościowych, które najsilniej reagują na zmiany poziomu dochodów w gospodarstwach domowych. – W latach 2012-2016 przeciętny dochód rozporządzalny w gospodarstwach domowych zwiększył się o 19,4 proc., co było jednym z powodów, dla których spożycie czekolady i wyrobów czekoladowych tak dynamicznie wzrosło – mówi Paweł Wyrzykowski, analityk rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

Piąty eksporter w UE

Coraz więcej produkowanej w Polsce czekolady wysyłamy za granicę, według Eurostatu w 2017 r. Polska była piątym największym eksporterem czekolady w Unii Europejskiej. W tym czasie z Polski wysłano 115,3 tys. ton czekolady, wzrost o ponad jedną trzecią z 77 ton w 2012 r.

Czekolada trafiła na rynki 111 krajów, co trzecia tabliczka pojechała do sąsiadów, przede wszystkim do Niemiec (18,7 tys. t) i do Czech (8,9 tys. t). Znaczącym rynkiem zbytu była również Wielka Brytania, gdzie trafiło 12,1 tys. t tego produktu. Ten ostatni kraj jest rynkiem tak perspektywicznym dla polskich firm, że inwestują w lokalne marki słodyczy. Jeśli chodzi o import, w ubiegłym roku do Polski trafiło 128,1 tys. ton czekolady, o 71 proc. więcej niż w 2012 r. Większość trafiła tu z Niemiec (40,8 tys. ton), Włoch (14,2 tys.), i Holandii (12 tys.).

Jak wyliczył z kolei gdański Urząd Statystyczny, rośnie też przeciętnej tabliczki. Przed rokiem stugramowa tabliczka kosztowała 3,5 zł, a w tym roku miłośnicy słodyczy zapłacą „aż" 3,63 zł.

Brakuje lodów

W tym roku Polska przyciągnęła uwagę światowych mediów nie tylko ze względu na politykę rządu. Bardziej życzliwe zainteresowanie wywołał... wypadek na autostradzie A2 pod Poznaniem, gdzie z przewróconej cysterny na pasu drogi w obu kierunkach wylała się czekolada. W wyniku wypadku utworzyły się gigantyczne korki, zdarzenie wprawiło jednak w dobry humor internautów na całym świecie. „"O Boże... Niech jeszcze doniosą lody", „Zgłaszam się na ochotnika do sprzątania", „A gdyby tuż obok popsuła się ciężarówka z truskawkami..." – pisali czytelnicy na Twitterze.

Na koniec kilka mniej słodkich faktów. Uprawom czekolady zagraża pewna odmiana grzyba. Jak pisaliśmy w kwietniu w „Rzeczpospolitej", występujący w Ameryce Południowej grzyb o nazwie Phytophthora atakuje w wszystkie części rośliny, niszcząc przede wszystkim owoce, może szybko zniszczyć wszystkie drzewa rosnące na plantacji. Naukowcy ostrzegają jednak, że jeżeli grzyby przedostaną się do Afryki, wyginie nawet 70 proc. upraw kakaowców na świecie.

Osoby dbające o linię nie ucieszy też informacja, że wspomniana 100-gramowa tabliczka czekolady oznacza dla konsumenta 530 kcal dodatkowych kalorii. Aby spalić je w godzinę, należałoby biegać ze średnim tempem, grać w siatkówkę plażową lub na przykład – sprzątać aż trzy godziny. Może jednak dwie kostki wystarczą.

Jak przypomina GUS, pierwszy transport trafił na nasz kontynent właśnie 7. lipca 1550 r. Dlatego właśnie dziś, według urzędu, przypada światowy dzień czekolady. Co ciekawe, według innych źródeł obchodzimy go 12 kwietnia. A może po prostu chodzi o taki sam przypadek, jak z popularnym imieniem, potrzebne jest kilka świąt w ciągu roku. Najważniejsze, że dokładnie 468 lat po pierwszej dostawie ziaren kakaowca, statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 6 kg czekolady.

Pozostało 88% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Przemysł spożywczy
Kakao droższe od miedzi. Zyskuje na wartości szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Chude lata dla alkoholi. Uderzyła je akcyza
Przemysł spożywczy
Kakao drożeje szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Wielka Brytania grozi zakazem importu polskiego drobiu z powodu salmonelli
Przemysł spożywczy
McDonald's wprowadza do oferty popularne pączki Krispy Kreme