Reklama

Indeks cen żywności FAO. Drożyzna straszy świat

Ceny detaliczne rosną wolniej niż ceny surowców spożywczych. Do tego hamuje je często specyfika rynków lokalnych. Mimo to zakupy kosztują coraz więcej.

Publikacja: 13.06.2021 21:00

Cena surowego mleka w Polsce wzrosła dwucyfrowo w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego ro

Cena surowego mleka w Polsce wzrosła dwucyfrowo w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku

Foto: PAP/Paweł Pawłowski

Wyliczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności wzrósł w maju do 127,1 pkt. Był wyższy o blisko 5 proc. niż w kwietniu i o niemal 40 proc. niż przed rokiem. To 12. miesiąc wzrostów, a indeks jest na najwyższym poziomie od września 2011 r. i bardzo już blisko pobicia najwyższego poziomu w historii.

Na majowy wzrost indeksu złożyły się wszystkie jego składowe, czyli ceny olejów, cukru i zbóż, a także mięsa i nabiału. Szły w górę z różnych powodów, m.in. obaw o poziom zbiorów, niższej podaży i wyższego zapotrzebowania na niektóre produkty. Eksperci uspokajają, że polscy konsumenci nie muszą z aż tak wielkim niepokojem patrzeć na indeks FAO. Ceny surowców, do których odnosi się ów indeks, są bardziej podatne na zmiany niż ceny detaliczne. Do tego dochodzi specyfika rynków lokalnych, która często hamuje wzrosty cen.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Przemysł spożywczy
Japoński gigant alkoholowy stracił szefa. W tle kłopoty z narkotykami
Reklama
Reklama