fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Przemysł spożywczy

Mozzarella "made in Britain" coraz popularniejsza dzięki brexitowi

Adobe
Wielka Brytania już za kilka tygodni opuści Unię Europejską. Na brexit szykują się konsumenci i producenci, w tym także brytyjscy wytwórcy sera Mozzarella.

Już teraz wiadomo, że w pierwszych tygodniach lub miesiącach po brexicie Brytyjczycy będą mieli problemy z dostaniem importowanych produktów. Mimo że sieci handlowe gromadzą zapasy, to mieszkańcy Wysp Brytyjskich będą musieli się liczyć z niedoborami i rosnącymi cenami.

Na tej sytuacji korzystają brytyjscy producenci zamienników zagranicznych towarów, w tym także producenci sera mozzarella.

Mozzarella, to ser podpuszczkowy wytwarzany tradycyjnie w południowej części Włoch, w regionie Kampania. Produkowany jest ze świeżego mleka bawolic, ale także z mleka krowiego bądź ich mieszanki. Ser znajduje się na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO).

Wytwórcy sera o podobnej konsystencji nie mogą używać nazwy mozzarella, ale to nie powstrzymuje konsumentów przed kupowaniem tańszego zamiennika. Tym bardziej, że brytyjscy producenci twierdzą, że ich ser jest lepszy od włoskiego oryginału.

Produkcją brytyjskiej mozzarelli zajmują się często mali wytwórcy, bazujący na ekologicznych gospodarstwach z własnymi stadami bawolic i pastwiskami. Ser wytwarzają od kilkunastu lat, ale dopiero ostatnio popyt się zwiększył. Konsumenci szukają nie tylko mozzarelli, ale także zamienników innych serów z importu, jak na przykład brie czy gouda.

Na brytyjską odpowiedź na mozzarellę przerzuciła się już sieć fast-food Pret A Manger, która kupuje bio mozarellę od wytwórcy z Hampshire, który rocznie produkuje 150 ton tego sera. Odbiorcą jest też m.in. sieć sklepów Waitrose. Brytyjscy producenci zapewniają, że ich ser jest lepszy, bo świeższy i trafia do odbiorców szybciej niż włoski, który leży w hurtowniach zanim trafi do konsumenta - pisze dziennik "The Telegraph".

Sieć włoskich restauracji należących do koncernu Azzurri dotychczas importowała oryginalną, włoską mozzarellę, jednak teraz po policzeniu kosztów i ryzyka, zdecydowała się na brytyjskiego producenta - Glanbia Cheese z hrabstwa Cheshire. Rocznie sieć potrzebuje 650 ton mozzarelli a Glanbia eksportuje ser do 30 krajów świata i zamierza rocznie produkować 45 tys. ton tego sera.

Do spodziewanego brexitu jest coraz bliżej. Wielka Brytania ma opuścić Unię Europejską 29 marca, a porozumienia z Bruksela wciąż nie ma i nie wiadomo jak mają wyglądać wzajemnie relacje gospodarcze. Jedna trzecia produktów spożywczych w brytyjskich sklepach pochodzi z innych krajów Unii Europejskiej.

Źródło: rp.pl
REKLAMA
REKLAMA

WIDEO KOMENTARZ

REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA