Mozzarella "made in Britain" coraz popularniejsza dzięki brexitowi

Wielka Brytania już za kilka tygodni opuści Unię Europejską. Na brexit szykują się konsumenci i producenci, w tym także brytyjscy wytwórcy sera Mozzarella.

Aktualizacja: 17.02.2019 07:15 Publikacja: 16.02.2019 12:32

Foto: Adobe Stock

Już teraz wiadomo, że w pierwszych tygodniach lub miesiącach po brexicie Brytyjczycy będą mieli problemy z dostaniem importowanych produktów. Mimo że sieci handlowe gromadzą zapasy, to mieszkańcy Wysp Brytyjskich będą musieli się liczyć z niedoborami i rosnącymi cenami.

Na tej sytuacji korzystają brytyjscy producenci zamienników zagranicznych towarów, w tym także producenci sera mozzarella.

Mozzarella, to ser podpuszczkowy wytwarzany tradycyjnie w południowej części Włoch, w regionie Kampania. Produkowany jest ze świeżego mleka bawolic, ale także z mleka krowiego bądź ich mieszanki. Ser znajduje się na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO).

Wytwórcy sera o podobnej konsystencji nie mogą używać nazwy mozzarella, ale to nie powstrzymuje konsumentów przed kupowaniem tańszego zamiennika. Tym bardziej, że brytyjscy producenci twierdzą, że ich ser jest lepszy od włoskiego oryginału.

Produkcją brytyjskiej mozzarelli zajmują się często mali wytwórcy, bazujący na ekologicznych gospodarstwach z własnymi stadami bawolic i pastwiskami. Ser wytwarzają od kilkunastu lat, ale dopiero ostatnio popyt się zwiększył. Konsumenci szukają nie tylko mozzarelli, ale także zamienników innych serów z importu, jak na przykład brie czy gouda.

Na brytyjską odpowiedź na mozzarellę przerzuciła się już sieć fast-food Pret A Manger, która kupuje bio mozarellę od wytwórcy z Hampshire, który rocznie produkuje 150 ton tego sera. Odbiorcą jest też m.in. sieć sklepów Waitrose. Brytyjscy producenci zapewniają, że ich ser jest lepszy, bo świeższy i trafia do odbiorców szybciej niż włoski, który leży w hurtowniach zanim trafi do konsumenta - pisze dziennik "The Telegraph".

Sieć włoskich restauracji należących do koncernu Azzurri dotychczas importowała oryginalną, włoską mozzarellę, jednak teraz po policzeniu kosztów i ryzyka, zdecydowała się na brytyjskiego producenta - Glanbia Cheese z hrabstwa Cheshire. Rocznie sieć potrzebuje 650 ton mozzarelli a Glanbia eksportuje ser do 30 krajów świata i zamierza rocznie produkować 45 tys. ton tego sera.

Do spodziewanego brexitu jest coraz bliżej. Wielka Brytania ma opuścić Unię Europejską 29 marca, a porozumienia z Bruksela wciąż nie ma i nie wiadomo jak mają wyglądać wzajemnie relacje gospodarcze. Jedna trzecia produktów spożywczych w brytyjskich sklepach pochodzi z innych krajów Unii Europejskiej.

Już teraz wiadomo, że w pierwszych tygodniach lub miesiącach po brexicie Brytyjczycy będą mieli problemy z dostaniem importowanych produktów. Mimo że sieci handlowe gromadzą zapasy, to mieszkańcy Wysp Brytyjskich będą musieli się liczyć z niedoborami i rosnącymi cenami.

Na tej sytuacji korzystają brytyjscy producenci zamienników zagranicznych towarów, w tym także producenci sera mozzarella.

Pozostało 84% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu