Oświadczenie Ziemca po materiale "Wiadomości"

"Wiadomości" TVP wyemitowały materiał o fundacjach, które otrzymywały publiczne pieniądze. W informacji pojawia się osoba Róży Rzeplińskiej, córki prezesa Trybunału Konstytucyjnego. Materiał skomentowała blogerka Kataryna, a na oskarżenia odpowiedział Krzysztof Ziemiec.

Aktualizacja: 01.11.2016 07:00 Publikacja: 31.10.2016 16:17

Oświadczenie Ziemca po materiale "Wiadomości"

Foto: Fotorzepa, Rafał Guz

We wczorajszym wydaniu "Wiadomości" TVP wyemitowano materiał dotyczący fundacji, które otrzymywały publiczne pieniądze. W materiale pojawiło się Stowarzyszenie 61, we władzach tej organizacji zasiada Róża Rzeplińska, córka prezesa Trybunału Konstytucyjnego Andrzeja Rzeplińskiego.

Materiał skomentowała na Twitterze blogerka Kataryna. Zwróciła się ona do prezentera "Wiadomości" Krzysztofa Ziemca. "Rzeplińska mu pomagała debaty przygotowywać. A on czyta z kamienną twarzą" - napisała. Po chwili wpis został usunięty.

Później blogerka dodała kolejny komentarz. "Współczuję Krzysztofowi Ziemcowi, mam nadzieję, że firmowania tego się przynajmniej opłaca" - napisała na Twitterze.

Dziś rano swój komentarz napisał Krzysztof Ziemiec. Prezenter potwierdził, że brał udział w seminarium przed planowanymi przez TVP programami związanymi z kampanią wyborczą.

"Idąc na spotkanie organizowane przez moich zwierzchników z TVP nie wiedziałem ani kto będzie w nim uczestniczył jako ekspert, ani tym bardziej, że w firmie Pani Róży pracuje Pani Zosia Komorowska. A tym bardziej w tamtejszym czasie nie mogłem zdawać sobie sprawy z innych osobowo-rodzinnych relacji, które mogą być dziś dla niektórych ważne" - napisał Ziemiec.

"Sugerowanie, że udział w takim szkoleniu to coś niestosownego jest absurdalne" - czytamy dalej.

Prezenter odrzucił również opinię, że na seminarium ustalano szczegóły debaty prezydenckiej. Decyzje w tej sprawie miały zapadać na zamkniętych spotkaniach z udziałem władz TVP i przedstawicieli sztabów wyborczych kandydatów.

Kraj
Kolejne ludzkie szczątki na terenie jednostki wojskowej w Rembertowie
Kraj
Załamanie pogody w weekend. Miejscami burze i grad
sądownictwo
Sąd Najwyższy ratuje Ewę Wrzosek. Prokurator może bezkarnie wynosić informacje ze śledztwa
Kraj
Znaleziono szczątki kilkudziesięciu osób. To ofiary zbrodni niemieckich
Dlaczego warto mieć AI w telewizorze
Kraj
Ćwiek-Świdecka: Nauczyciele pytają MEN, po co ta cała hucpa z prekonsultacjami?