Ser koryciński, kiełbasa lisiecka - Inspekcja Handlowa ma zastrzeżenia do produktów chronionych

Inspekcja Handlowa skontrolowała produkty zarejestrowane takie jak szynka szwarcwaldzka, ser koryciński czy kiełbasa lisiecka. Inspektorzy sprawdzili 272 partie produktów, mieli zastrzeżenia do 38. Nieprawidłowości dotyczyły zarówno składu, jak i oznakowania.

Aktualizacja: 07.12.2018 10:11 Publikacja: 07.12.2018 09:28

Ser koryciński, kiełbasa lisiecka - Inspekcja Handlowa ma zastrzeżenia do produktów chronionych

Foto: Adobe Stock

Produkty chronione wytwarza się według tradycyjnych receptur lub w tradycyjny sposób, na określonym obszarze. Są one zarejestrowane przez Komisję Europejską. Aktualnie polskich produktów zarejestrowanych jest 42, wśród nich np. oscypek, rogal świętomarciński czy ser koryciński (niżej - kategorie oznaczeń chronionych).

O wynikach kontroli produktów posiadających chronione oznaczenia informuje dziś UOKiK. Inspektorzy IH odwiedzili 81 placówek handlowych w całym kraju, większość należała do sieci handlowych. Sprawdzano jakość artykułów spożywczych, ich skład i oznakowanie. Kontrolerzy zwracali też uwagę na ich prezentację w sklepie. Nieprawidłowości stwierdzili w przypadku 38 spośród 272 badanych partii (14 proc.).

Ze względu na skład najczęściej kwestionowali produkty mięsne. Nieprawidłowości dotyczyły między innymi wyższej zawartości soli, tłuszczu lub wody w stosunku do wartości deklarowanych. Na przykład zawartość soli w szynce szwarcwaldzkiej (ChOG) czy kiełbaskach Norymberskich parzonych do grillowania i smażenia była wyższa, z kolei w serze korycińskim z czarnuszką było 51,2 proc. wody, choć zgodnie ze specyfikacją zawartą we wniosku o rejestrację powinno jej być mniej niż 48 proc.

Kolejne nieprawidłowości dotyczyły oznakowania. Najczęściej brakowało informacji o wartości odżywczej lub była ona niewłaściwie przedstawiona - w języku obcym, nieczytelna lub zaprezentowana niezgodnie z przepisami. Zdarzały się również rozbieżności pomiędzy informacjami zawartymi na etykiecie producenta i etykiecie doklejonymi przez personel sklepu – na przykład w przypadku sera korycińskiego zawartość tłuszczu podana na etykiecie producenta była niższa, niż na etykiecie sklepu, a zawartość błonnika nie została w ogóle wyszczególniona na etykiecie sklepu, choć była umieszczona na etykiecie producenta. Dwie partie produktów miały oznakowanie sprzeczne ze specyfikacją zawartą we wniosku o rejestrację – na przykład szynka szwarcwaldzka tradycyjnie wędzona zawierała aromat dymu wędzarniczego, choć w nazwie producent zamieścił informację o tradycyjnym wędzeniu.

W trzech przypadkach konsument mógł zostać wprowadzony w błąd przez niewłaściwą ekspozycję w sklepie i zastosowanie nazwy podobnej do nazwy chronionej. Na przykład wyrób „LISIECKA DROBIOWA KG" umieszczony był w ladzie chłodniczej bezpośrednio obok „Kiełbasy Lisieckiej", posiadającej chronione oznaczenie.

W wyniku kontroli Inspekcja Handlowa skierowała jedną informację do organów nadzoru sanitarnego i cztery do wojewódzkich inspektoratów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Wszczęła także postępowania administracyjne wobec ośmiu przedsiębiorców, w związku z wprowadzaniem przez nich do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej określonej w przepisach o jakości handlowej lub deklarowanej przez producenta w oznakowaniu – na przykład wobec sklepu sprzedającego ser koryciński z uwagi na niższą zawartość soli, wyższą zawartość wody i nieprawidłowe oznakowanie czy sprzedawcy sera owczego ze względu na uchybienia w oznakowaniu. Cztery postępowania zakończyły się nałożeniem kar pieniężnych, w czterech odstąpiono od wymierzenia kary.

Kategorie chronionych oznaczeń

ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia) – produkty w całości wytwarzane w konkretnym regionie lub miejscu. Ich nazwa jest zastrzeżona i nie może być używana dla artykułów spożywczych gdzie indziej lub według innych receptur. Swoją jakość i cechy charakterystyczne zawdzięczają warunkom przyrodniczym i kulturowym regionu. Przykładem może być oscypek, jagnięcina podhalańska, wiśnia nadwiślańska czy fasola „Piękny Jaś".

ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne) – jeden etap produkcji musi odbywać się w ściśle określonym obszarze. Przykładem może być Kiełbasa Lisiecka – wytwarzana jest w gminach Liszki i Czernichów, ale mięso może być pozyskiwane z innych regionów. Jako Chronione Oznaczenie Geograficzne jest zarejestrowany również rogal świętomarciński.

GTS (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność) – produkty chronione ze względu na tradycyjny sposób produkcji, skład lub wykonanie z tradycyjnych surowców. Mogą być produkowane na całym terenie kraju, który składa wniosek o rejestrację. Polskim przykładem jest olej rydzowy czy kiełbasa jałowcowa staropolska.

Produkty chronione wytwarza się według tradycyjnych receptur lub w tradycyjny sposób, na określonym obszarze. Są one zarejestrowane przez Komisję Europejską. Aktualnie polskich produktów zarejestrowanych jest 42, wśród nich np. oscypek, rogal świętomarciński czy ser koryciński (niżej - kategorie oznaczeń chronionych).

O wynikach kontroli produktów posiadających chronione oznaczenia informuje dziś UOKiK. Inspektorzy IH odwiedzili 81 placówek handlowych w całym kraju, większość należała do sieci handlowych. Sprawdzano jakość artykułów spożywczych, ich skład i oznakowanie. Kontrolerzy zwracali też uwagę na ich prezentację w sklepie. Nieprawidłowości stwierdzili w przypadku 38 spośród 272 badanych partii (14 proc.).

Pozostało 84% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Spadki i darowizny
Poświadczenie nabycia spadku u notariusza: koszty i zalety
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Prawo w Firmie
Trudny państwowy egzamin zakończony. Zdało tylko 6 osób
Podatki
Składka zdrowotna na ryczałcie bez ograniczeń. Rząd zdradza szczegóły
Ustrój i kompetencje
Kiedy można wyłączyć grunty z produkcji rolnej
Sądy i trybunały
Reforma TK w Sejmie. Możliwe zmiany w planie Bodnara