Inspekcja Sanitarna ostrzega: groźne bakterie w serze Gouda

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne w związku z wycofaniem z obrotu partii sera żółtego Gouda wyprodukowanego przez przez Spółdzielnię Mleczarską RYKI. W serze wykryto bakterie powodujące listeriozę.

Aktualizacja: 16.08.2019 14:58 Publikacja: 16.08.2019 13:44

Inspekcja Sanitarna ostrzega: groźne bakterie w serze Gouda

Foto: Główny Inspektor Sanitarny

Chodzi o partię nr 290351 sera żółtego Gouda marki Ryki w plastrach w opakowaniach 135 g z   datą minimalnej trwałości: 06.09.2019.  Producentem sera jest Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki (weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE).

Czytaj też:

GIS ostrzega: tej biedronki lepiej nie jeść

Salmonella w przyprawie firmy "Prymat" - ostrzega GIS

GIS ostrzega: jaja z salmonellą

Zakwestionowana partia trafiła na rynek Kanady oraz do odbiorców w Polsce. To właśnie służby kanadyjskie wykryły bakterie Listeria monocytogenes w tej partii. Postępowanie wyjaśniające w sprawie prowadzi Inspekcja Weterynaryjna. Spółdzielnia Mleczarska Ryki rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu z obrotu.

Bakterie Listeria monocytogenes występują w wydalinach i wydzielinach zakażonych zwierząt (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), a do zakażenia człowieka dochodzi  na skutek bezpośredniego kontaktu z nimi. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko. U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. Listerioza jest zagrożeniem głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.  Jej objawy to:

- u kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.

- u osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Główny Inspektor Sanitarny zaleca konsumentom, aby w przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu sera, skontaktowali się z lekarzem. Konsumenci powinni sprawdzić, czy posiadają w domu zakwestionowaną partię produktu. Jeśli tak -  należy ser wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym został zakupiony.

Chodzi o partię nr 290351 sera żółtego Gouda marki Ryki w plastrach w opakowaniach 135 g z   datą minimalnej trwałości: 06.09.2019.  Producentem sera jest Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki (weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE).

Czytaj też:

Pozostało 88% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Prawo karne
CBA zatrzymało znanego adwokata. Za rządów PiS reprezentował Polskę
Spadki i darowizny
Poświadczenie nabycia spadku u notariusza: koszty i zalety
Podatki
Składka zdrowotna na ryczałcie bez ograniczeń. Rząd zdradza szczegóły
Ustrój i kompetencje
Kiedy można wyłączyć grunty z produkcji rolnej
Sądy i trybunały
Sejm rozpoczął prace nad reformą TK. Dwie partie chcą odrzucenia projektów