fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Konsumenci

Salmonella w przyprawie gorczyca z firmy "Prymat"

Państwowa Inspekcja Sanitarna
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące przyprawy „Gorczyca biała cała" marki Prymat. W jednej serii produktu wykryto bakterię salmonella.

Ostrzeżenie publiczne  dotyczy produktu „Gorczyca biała cała", 30 g, numer partii 1298133, z datą minimalnej trwałości 05.2022. Badania w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazały obecność bakterii Salmonella Typhimurium w 4 z 5 badanych próbkach produktu. Producent to Prymat Sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie Zdrój.

- Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego - ostrzega Główny Inspektor Sanitarny.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjęły działania w celu ustalenia miejsc dystrybucji kwestionowanej partii produktu i wycofania jej z obrotu.

Firma Prymat Sp. z o. o. zapewnia, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców zakażonej partii gorczycy i zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji i zwracania jej do magazynu firmy. Zaprasza też wszystkich klientów, którzy dokonali zakupu gorczycy ze wskazanym w komunikacie numerem partii i mają jakiejkolwiek pytania, do kontaktu telefonicznego pod numerem (32) 47 33-833 lub poprzez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl. Firma zapewnia, że każde zgłoszenie zostanie rozpatrzone indywidualnie.

Źródło: rp.pl
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA