Japonia: Całe lotnisko pod wodą po przejściu tajfunu

Międzynarodowy port lotniczy Kansai, największe na świecie lotnisko wzniesione na sztucznej wyspie, znalazło się całkowicie pod wodą po tym, jak w zachodnią Japonię uderzył najpotężniejszy od 25 lat tajfun Jebi.

Aktualizacja: 04.09.2018 09:05 Publikacja: 04.09.2018 08:52

Japonia: Całe lotnisko pod wodą po przejściu tajfunu

Foto: twitter

Na nagraniu wideo, udostępnionym przez japońskie media w sieciach społecznościowych, można zobaczyć, że całe lotnisko zostało zalane wodą, a ponad jej poziom wystaje tylko kilka budynków.

Nie wiadomo na razie, ile osób przebywało na wyspie w czasie zalania.

Dodatkowym utrudnieniem jest rozbicie się łodzi, przewożącej 11 osób, o Sky Gate Bridge R - jedyny łącznik między lotniskiem i miastem Izumisano na wyspie Honsiu. Jak informuje NHK, w wyniku kolizji nikt nie zginął.

Zalanie lotniska nastąpiło po uderzeniu we wtorek w południowo-zachodnią Japonię najpotężniejszego od 25 lat tajfunu Jebi. Miejscowe służby meteorologiczne ostrzegają przed ulewami i silnym wiatrem. Odwołano ponad 600 lotów krajowych i międzynarodowych, występują utrudnienia w ruchu pociągów, część sklepów jest zamknięta, a niektóre szkoły proszą uczniów i nauczycieli o pozostanie w domach.

Według meteorologów w porywach tajfun może wiać z prędkością nawet 216 km/h. 

Na nagraniu wideo, udostępnionym przez japońskie media w sieciach społecznościowych, można zobaczyć, że całe lotnisko zostało zalane wodą, a ponad jej poziom wystaje tylko kilka budynków.

Nie wiadomo na razie, ile osób przebywało na wyspie w czasie zalania.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Wydarzenia
Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Wydarzenia
Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej