Tanazania: Tragedia na Jeziorze Wiktorii. Dziesiątki ofiar

Co najmniej 42 osoby utonęły po tym jak na Jeziorze Wiktorii w Tanzanii zatonął prom. Władze obawiają się, że łączna liczba ofiar może wynieść ok. 200 - podaje Reuters.

Aktualizacja: 20.09.2018 21:40 Publikacja: 20.09.2018 21:29

Tanazania: Tragedia na Jeziorze Wiktorii. Dziesiątki ofiar

Foto: NASA (http://visibleearth.nasa.gov/view_rec.php?id=709) [Public domain], via Wikimedia Commons

Komisarz dystryktu Ukerewe płk Lucas Magembe poinformował, że akcja ratunkowa musiała zostać wstrzymana do świtu. Do tego momentu potwierdzono zgon 42 osób.

Czytaj także: Czarny sierpień na polskich wodach

Pierwsze szacunki mówiły o tym, ze na pokładzie promu MV Nyerere, który zatonął na Jeziorze Wiktorii, było ponad 300 osób. Według przedstawicieli TEMESA, publicznego operatora promów, statek zatonął zaledwie kilka metrów od doków.

Władze mają problem z ustaleniem dokładnej liczby pasażerów, ponieważ osoba sprzedająca bilety na prom znajdowała się na pokładzie i jest wśród ofiar.

Rzeczniczka TEMESA Theresia Mwami podkreśliła, że firma przeprowadziła w ostatnich miesiącach przegląd promu - w tym m.in. dwóch jego silników.

W 1996 roku katastrofa promu w tym samym rejonie pociągnęła za sobą co najmniej 500 ofiar.

W 2012 roku co najmniej 145 osób utonęło w wyniku przepełnionego promu u wybrzeży Zanzibaru.

Komisarz dystryktu Ukerewe płk Lucas Magembe poinformował, że akcja ratunkowa musiała zostać wstrzymana do świtu. Do tego momentu potwierdzono zgon 42 osób.

Czytaj także: Czarny sierpień na polskich wodach

Pozostało 81% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Wydarzenia
Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Wydarzenia
Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej