Ekologiczny dostawca pozna handlowe realia

Albo zapłacimy rolnikowi, albo szpitalowi – powtarzają niekiedy entuzjaści ekologicznej żywności. Najnowsze badania opinii polskich konsumentów pokazują, że ta prawda dotarła już do sporej części społeczeństwa. Tym bardziej że stan służby zdrowia sprawia, iż alternatywa szpitala może dodatkowo zachęcać do sięgania po produkty określane niekiedy jako żywność bio albo po prostu zdrowa.

Publikacja: 25.01.2018 20:00

Ekologiczny dostawca pozna handlowe realia

Foto: pexels.com

W dodatku rosnące w ostatnich latach dochody sprawiły, że coraz więcej osób może sobie pozwalać na zakupy w rynkowej ekoniszy, którą – jak sprawdziłam w archiwum „Rzeczpospolitej" – już przed czterema laty opisywaliśmy jako jeden z najbardziej perspektywicznych segmentów rynku spożywczego. Według ubiegłorocznych analiz rynek ekologicznej żywności miał urosnąć do miliarda złotych w 2017 r. (z nieco ponad 700 mln zł w 2015 r.). Co prawda stanowił tylko 0,5 proc. handlu spożywczego, ale prawie 43 proc. wzrostu w skali dwóch lat robi wrażenie.

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Gospodarka wciąż w strefie cienia
Opinie Ekonomiczne
Piotr Skwirowski: Nie czarne, ale już ciemne chmury nad kredytobiorcami
Ekonomia
Marek Ratajczak: Czy trzeba umoralnić człowieka ekonomicznego
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Klęska władz monetarnych
Opinie Ekonomiczne
Andrzej Sławiński: Przepis na stagnację