Kto wygrał wybory, a kto obejmie kluczowe stanowiska? Nieoficjalne żądania Trzeciej Drogi

Trzecia Droga, czyli koalicja Polski 2050 i PSL, trzecia siła w przyszłym Sejmie, chce mieć w nowej kadencji stanowisko wicepremiera oraz marszałka Sejmu dla Szymona Hołowni i Władysława Kosiniaka-Kamysza - wynika z doniesień Interii.

Publikacja: 19.10.2023 15:27

Lider współtworzącej Trzecią Drogę Polski 2050 Szymon Hołownia

Foto: PAP/Piotr Nowak

- Nie może być tak, że partia, która zdobywa 30 proc. głosów, bierze wszystko. Nie zgodzimy się, by Koalicja Obywatelska miała zarówno premiera, jak i stanowisko marszałka Sejmu - takie słowa "ważnego polityka w Trzeciej Drodze" cytuje portal, który nie wymienia nazwiska swego rozmówcy.

Oficjalne wyniki wyborów 2023, podane przez PKW, pokazują, że w nowym Sejmie PiS będzie miało 194 mandaty, Koalicja Obywatelska - 157, Trzecia Droga - 65, Nowa Lewica - 26, zaś Konfederacja - 18. Ewentualna koalicja KO-TD-NL miałaby 248 głosów.

Wybory 2023. Kiedy powstanie nowy rząd? Prezydent wykonuje ruch

Koalicja PiS-PSL?

W mediach pojawiają się też doniesienia, że PiS podejmuje próby nawiązania rozmów w sprawie koalicji z PSL. Politycy Polskiego Stronnictwa Ludowego oficjalnie odrzucają możliwość zawarcia takiego porozumienia. Zjednoczona Prawica i klub PSL miałyby w Sejmie 221 głosów, zatem taka koalicja nie miałaby większości.

Jak pisze Interia, KO, Trzecia Droga i Nowa Lewica zgadzają się, że premierem nowego rządu powinien być polityk Koalicji Obywatelskiej, zapewne przewodniczący Platformy Obywatelskiej Donald Tusk, szef rządu z czasów koalicji PO-PSL.

Karina Bosak: Korwin-Mikke może mieć pretensje sam do siebie

Na jakie stanowiska liczy Trzecia Droga?

Kto w takiej sytuacji powinien zostać marszałkiem Sejmu? Na tym stanowisku, według Interii, bardzo zależy Trzeciej Drodze. - Jeśli to stanowisko otrzymałby Szymon Hołownia, to Władysław Kosiniak-Kamysz powinien być wicepremierem i ministrem gospodarki. Jeśli to Władysław byłby marszałkiem, Szymon powinien być wicepremierem i ministrem np. klimatu - powiedzieli portalowi przedstawiciele Trzeciej Drogi. "W tej chwili ta formacja nie bierze innych opcji pod uwagę" - czytamy.

Według Interii, Trzecia Droga chce mieć w nowym rządzie liczbę tek ministerialnych proporcjonalną do liczby posłów. Ponieważ koalicja Polski 2050 i PSL wprowadziła 65 posłów, chce kierować sześcioma ministerstwami.

Obietnice wyborcze opozycji. Ryszard Petru: Część trzeba będzie odłożyć w czasie

Polska 2050 chce MSZ, PSL - MSWiA lub MON

Polska 2050 jest zainteresowana resortami edukacji i nauki, klimatu oraz MSZ. Ministrem spraw zagranicznych miałaby zostać była ambasador Polski w Rosji Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, która była w sztabie wyborczym Szymona Hołowni, byłego prezentera telewizyjnego, gdy startował on w wyborach prezydenckich w 2020 r. i która stanęła na czele Instytutu Strategie 2050, działającego przy powołanym przez Hołownię ruchu Polska 2050.

Jakie ministerstwa chciałoby przejąć PSL? Według informacji Interii, ludowcy chcieliby otrzymać resorty rolnictwa i gospodarki oraz jeden z dwóch resortów "siłowych" - MSWiA lub MON. Kandydatami do objęcia tych stanowisk, według portalu, mieliby być Marek Biernacki i Paweł Bejda.

Piotr Uściński: Do żadnych stanowisk nie jesteśmy do końca przywiązani. Chcielibyśmy się z kimś dogadać

Odnosząc się do rozmów koalicyjnych Szymon Hołownia zapewnił w czwartek, że "rozmowy idą bardzo dobrze, a różnice zdań są częścią demokracji". "Nasza umowa będzie jawna, żeby wszyscy znali program nowego, demokratycznego rządu" - zadeklarował lider Polski 2050.

W czwartek w godzinach popołudniowych w Warszawie zebrał się Zarząd Krajowy Platformy Obywatelskiej. Jak informował wiceprzewodniczący tej partii Rafał Trzaskowski, prezydent Warszawy, rozmowy mają dotyczyć planów, a nie rozmów o stanowiskach.

Prezydent Andrzej Duda zaprasza na konsultacje

Jak informowała Kancelaria Prezydenta, w przyszły wtorek i środę (24 i 25 października) na zaproszenie prezydenta Andrzeja Dudy w Pałacu Prezydenckim odbędą się konsultacje z przedstawicielami poszczególnych komitetów wyborczych, które będą reprezentowane w Sejmie X kadencji.

"Spotkania odbędą się osobno z każdym z komitetów wyborczych, w kolejności zgodnej z wynikami osiągniętymi przez te komitety w wyborach" - podała KPRP w komunikacie.

Wybory samorządowe 2024: Oficjalnie: Jacek Sutryk musi walczyć w II turze
Wybory
Wybory samorządowe 2024: PiS w siedzibie partii świętuje sukces. Na scenie pojawił się Jacek Kurski
Wybory samorządowe 2024: PiS wygrywa w kraju, ale traci władzę w województwach