Polacy marnują tony żywności. Jak mądrze przygotować święta?

Święta Bożego Narodzenia to czas obfitości, ale także wyzwanie związane z marnowaniem jedzenia. Statystyczne polskie gospodarstwo domowe wyrzuca rocznie produkty o wartości 4-5 tysięcy złotych? W tym odcinku podcastu "Rzecz w tym" Marzena Tabor - Olszewska rozmawia z Norbertem Konarzewskim, dyrektorem Biura Federacji Polskich Banków Żywności, o tym, jak lepiej planować świąteczne zakupy, co zrobić z nadmiarem jedzenia i jakie działania systemowe mogą pomóc ograniczyć ten problem.

Publikacja: 19.12.2024 17:00

Polacy marnują tony żywności. Jak mądrze przygotować święta?

Foto: rp.pl

Norbert Konarzewski wyjaśnia, że Banki Żywności zajmują się ratowaniem produktów spożywczych o krótkim terminie ważności, które trafiają do potrzebujących. W Polsce działa 31 takich banków, współpracujących z ponad 3 tysiącami organizacji. - Naszym celem jest ograniczenie marnowania żywności, zwłaszcza w gospodarstwach domowych, które odpowiadają za 60 proc. strat – podkreśla gość.

Marnowanie jedzenia – smutne statystyki

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
9zł za pierwszy miesiąc.

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
9 zł pierwszy miesiąc, a potem 39 zł/msc
Społeczeństwo
Wiemy, kiedy rozpoczną się ekshumacje ofiar zbrodni w Puźnikach
Materiał Promocyjny
Jak wygląda nowoczesny leasing
Społeczeństwo
Jan Paweł II jest autorytetem dla młodych? Znamy wyniki sondażu
Społeczeństwo
Powrót mrozu i opadów śniegu. Nadciąga duża zmiana pogody
Społeczeństwo
Sondaż: Jak Signalgate wpłynęła na zaufanie Polaków do administracji Donalda Trumpa?
Materiał Partnera
Kroki praktycznego wdrożenia i operowania projektem OZE w wymiarze lokalnym
Społeczeństwo
Zmiana czasu na letni 2025: O której przestawiamy zegarki?
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście