Aktualizacja: 06.01.2019 20:44 Publikacja: 06.01.2019 20:00
Foto: Adobe Stock
Serwis rozgłośni BBC zachwycił się niedawno norweskim sposobem na lunch – mało wyszukaną, przygotowywaną w domu kanapką matpakke, dzięki której norwescy uczniowie, pracownicy (i menedżerowie) nie tracą czasu w kolejkach po lunch ani na zastanawianie się, co by zjedli.
Norweska przerwa na matpakke to pozytywny przykład rutyny, która ułatwia życie, zwiększając też efektywność pracy. Jak bowiem dowodzą eksperci od zarządzania, codzienne nawyki to jeden ze sposobów na lepszą organizację czasu i poprawę wydajności. Jak podkreśla w rozmowie z jednym z portali amerykańska specjalistka od produktywności i zarządzania czasem Laura Vanderkam, codzienna rutyna pomaga zmniejszyć stres i przekształcić pożądane zachowania w automatyczne czynności. Wyjaśnia, że gdy coś staje się naszym nawykiem, nie wymaga już podejmowania decyzji – a to oznacza, że swoją energię mentalną i siłę woli możemy skierować na ważniejsze spawy niż np. wybór miejsca i dania na lunch.
Są pokorni, nieroszczeniowi, pracowici, przygotowani na najgorsze warunki i najniższą płacę. Koreańczycy z Półno...
Różnice między oceną najbardziej atrakcyjnych pracodawców a firm, w których pracujemy, są teraz znacząco mniejsz...
Globalne przyspieszenie cyfryzacji pobudza unijny rynek pracy w IT. W ubiegłym roku liczba zatrudnionych tam pro...
Bezrobocie we Francji skoczyło w I kwartale 2025 r. o 8,7 proc. wobec IV kwartału 2024 r. - z 3,1 mln do 3,4 mln...
Wybór ofert pracy w HR jest teraz o połowę mniejszy niż w pierwszych latach po pandemii. I podobnie jak w IT, ro...
W debacie o rynku pracy nie można zapominać o człowieku. Ideałem dla większości pozostaje umowa o pracę, ale technologie i potrzeba elastyczności oferują nowe rozwiązania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas