FAO: ceny żywności maleją od roku

Wskaźnik cen podstawowych grup żywności zmalał w marcu kolejny raz. Był to 12. miesiąc spadku, obecnie jest niższy o 20,5 proc. od rekordu sprzed roku, po rosyjskiej inwazji na Ukrainę — ogłosiła przez świętami Organizacja NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w Rzymie.

Publikacja: 10.04.2023 15:04

FAO: ceny żywności maleją od roku

Foto: Susannah Ireland

Sredni wskaźnik FAO podstawowych surowców spożywczych zmalał w marcu do 126,9 pkt ze 129,7 w lutym. Był najniższy od lipca 2021. W ciągu ostatnich 12 miesięcy spadek ten wyniósł 32,8 pkt (20,5 proc.). Przyczyniły się do tego niższe ceny podstawowych zbóż dzięki kombinacji większej podaży (zmalał popyt w imporcie, przedłużono umowę o bezpiecznym eksporcie ziarna z Ukrainy), olejów jadalnych i nabiału, ale zdrożały cukier i mięso — stwierdziła FAO.

„W skali świata ceny zmalały, ale nadal są bardzo wysokie i nadal rosną na rynkach krajowych, stwarzając dodatkowe wyzwanie dla bezpieczeństwa żywnościowego. Szczególnie widać to w imporcie netto krajów rozwijających się, bo ich sytuację pogorszyła deprecjacja ich walut do dolara albo do euro i zwiększyła ciężar długu” — stwierdził główny ekonomista FAO, Maximo Torero.

Wskaźnik cen zbóż wyniósł w marcu 138,6 pkt, o 8,2 pkt mniej niż w lutym i o 31,6 pkt wobec marca 2022. Zmalały światowe ceny wszystkich podstawowych zbóż, najbardziej pszenicy, o 7,1 proc. dzięki znacznej podaży i ostrej konkurencji między eksporterami. Przedłużenie umowy o eksporcie tego ziarna przez Morze Czarne też pomogło. Podobnie jak lepsze prognozy dla Australii i poprawa pogody w krajach Unii. Z kolei duża konkurencja Rosji z jej wielkością podaży wywołała presję na obniżenie cen. Ceny kukurydzy zmalały o 4,6 proc. dzięki jej większej dostępności z krajów Ameryki Łacińskiej i dalszej umowie o eksporcie z Ukrainy. Jęczmień staniał o 6,7 proc., sorgo o 5,7 proc., ryż o 3,2 proc przed żniwami w Indiach, Wietnamie i Tajlandii.

Wskaźnik cen olejów jadalnych wyniósł 131,8 pkt, był o 4,1 pkt mniejszy niż w lutym i o 47,7 proc. mniejszy niż rok wcześniej jako konsekwencja niższych notowań giełdowych soi, rzepaku i słonecznika, które były większe od wzrostu notowań oleju palmowego. Ceny tego ostatniego zaczęły rosnąć po 3 miesiącach spadku- na skutek spodziewanej mniejszej produkcji z powodu niepogody, powodzi w Azji i ograniczenia eksportu w Indonezji.

Indeks cen nabiału wyniósł 130,3 pkt, o 1,1 pkt mniej niż w lutym i o 15,6 mniej niż rok temu, bo staniały sery na skutek mniejszego popytu w imporcie Azji i większy zapasów eksporterów, oraz mleko w proszku. Było tańsze kolejny 9. miesiąc, bo zmalał popyt w imporcie, a w Europie Zachodniej zwiększyła się sezonowo produkcja. Zdrożało z kolei masło, bo kraje Azji potrzebowały go więcej, a ilość mleka w Oceanii była z kolei mniejsza.

Wskaźnik cen mięsa zwiększył się o 0,9 pkt w lutym do 113 pkt, ale był nadal niższy o 6,3 pkt niż rok temu, głównie na skutek wzrostu cen wołowiny w USA, gdzie podaż bydła ma być mniejsza w najbliższych miesiącach. Wieprzowina zdrożała trochę z powodu wyższych cen w Europie (ograniczenia w podaży, popyt przez Wielkanocą). Ceny drobiu zmalały 9. kolejny miesiąc z powodu spadku popytu w imporcie i zagrożenia ptasią grupą. Ceny baraniny zmalały jako korekta ich skoku w lutym, bo pojawił się popyt przed świętami.

Wskaźnik cen cukru wyniósł 127 pkt, zwiększył o 1,8 pkt wobec lutego osiągając najwyższy poziom od października 2016. Główną przyczyną były niepokoje o jego dostępność w kampanii 2022/23, po gorszych perspektywach w Indiach, Tajlandii i Chinach. Lepsze oczekiwania dla Brazylii ograniczyły wzrost cen, także słaby kurs reala do dolara.

Będzie więcej pszenicy

W odrębnym raporcie o rynku zbóż FAO skorygowała w górę prognozę zbiorów pszenicy do 786 mln ton, o 1,3 proc. poniżej poziomu z 2022 r., ale będzie to drugi wynik w historii takich danych. Świat uzyska w bieżącej kampanii 516 mln ton ryżu, o 1,6 proc. mniej od rekordowej ilości w 2021/22. Zbiory podstawowych zbóż w 2022/23 wyniosą 2,777 mld ton, o 1,2 proc. mniej niż rok wcześniej. Świat zużyje teraz 2,779 mld ton, o 0,7 proc. mniej niż w ostatniej kampanii. Rezerwy zbóż zmaleją o 0,3 proc. wobec początkowego stanu 850 mln ton.

Sredni wskaźnik FAO podstawowych surowców spożywczych zmalał w marcu do 126,9 pkt ze 129,7 w lutym. Był najniższy od lipca 2021. W ciągu ostatnich 12 miesięcy spadek ten wyniósł 32,8 pkt (20,5 proc.). Przyczyniły się do tego niższe ceny podstawowych zbóż dzięki kombinacji większej podaży (zmalał popyt w imporcie, przedłużono umowę o bezpiecznym eksporcie ziarna z Ukrainy), olejów jadalnych i nabiału, ale zdrożały cukier i mięso — stwierdziła FAO.

Pozostało 88% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Rolnictwo
Komisja Europejska wprowadza cła na import owsa z Ukrainy
Rolnictwo
Analitycy o eksporcie zboża: „Idziemy na rekord”. Ukraina radzi sobie bez Polski
Rolnictwo
Jest cło zaporowe na zboże i oleje z Rosji i Białorusi. Poruszenie na Kremlu
Rolnictwo
Nietypowe żniwa w Bułgarii. Zbierają cud o trzydziestu płatkach
Akcje Specjalne
Firmy chcą działać w sposób zrównoważony
Rolnictwo
Polskie ekologiczne uprawy prezentują się słabo
Materiał Promocyjny
Sztuczna inteligencja może być wykorzystywana w każdej branży