Bez eksportu do UE producenci żywności znikną

Polska sprzedaje za granicę żywność za ok. 35 mld euro rocznie. Z tego ponad 70 proc. trafia na rynki unijne.

Aktualizacja: 04.10.2021 21:00 Publikacja: 04.10.2021 20:50

Bez eksportu do UE producenci żywności znikną

Foto: pieniadze.rp.pl

Produkty spożywcze to jedna z polskich eksportowych specjalności – sprzedaż zagraniczna średnio w latach 2015–2020 rosła 7,2 proc. rocznie. Pandemia nie powstrzymuje ekspansji firm, w pierwszym półroczu 2021 r. eksport wzrósł 0 6,7 proc.

– Mimo że eksport poza UE rozwijał się szybciej – 9,5 proc. rocznie wobec 6,4 proc. rocznie dla eksportu wewnątrz UE, Unia jest głównym odbiorcą dla polskiej żywności, to ponad 70 proc. polskiego eksportu rolno-spożywczego – mówi Jakub Czugała, analityk sektora food and agri w Banku BNP Paribas. – Od czasu wejścia do UE polski eksport spożywczy zwiększył się ponad 6,5 razy – szybciej niż eksport ogółem, który od 2004 r. wzrósł czterokrotnie.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Rolnictwo
Aż ćwierć miliarda dla rolników za wybicie zwierząt. Zbyt łatwe pieniądze?
Rolnictwo
Cła na nawozy z Rosji wchodzą w czasie wojny Izraela z Iranem
Rolnictwo
FAO: żywność na świecie tańsza w maju, zwłaszcza zboża, oleje i cukier
Rolnictwo
Dlaczego masowo pada bydło na Białorusi? Ukrywany powód
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Patronat Rzeczpospolitej
BIO_REACTION 2025