Reklama

Jak siać warzywa?

Jak siać nasiona warzyw, by szybko i obficie kiełkowały? Dowiedz się, kiedy i jak siać nasiona warzyw wprost do gruntu, a jak postępować przy produkcji rozsady. Podpowiadamy, jak głęboko wysiewać nasiona warzyw, aby wyrosły zdrowo i przyniosły wysoki plon.

Publikacja: 10.01.2019 10:50

Jak siać warzywa?

Siew nasion do gruntu

Wprost do gruntu siejemy nasiona warzyw odpornych na niskie temperatury. Od ostatniej dekady marca do połowy kwietnia wysiewamy m.in.: buraki ćwikłowe, sałatę, cebulę, marchew, koper, rzodkiewkę, szpinak czy groch. Późniejszą wiosną, na przełomie kwietnia i maja, siejemy z kolei nasiona fasoli, kapusty głowiastej i pekińskiej, ogórków gruntowych, dyni czy mniej wrażliwych odmian melonów. Uwaga: niektóre rośliny źle znoszą pikowanie i udają się tylko z siewu bezpośredniego do gruntu – należą do nich np. pietruszka korzeniowa i marchew. Aby przyspieszyć wschody, można okryć grządki włókniną, która ograniczy parowanie wody i zabezpieczy siewki przed gwałtownymi wahaniami temperatury.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Rolnictwo
63 mln zł z UE dla polskich rolników. 50 mln euro popłynie do sześciu państw
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Rolnictwo
Żywność na świecie tanieje. Gwałtownie spadają ceny masła i cukru
Rolnictwo
Dobre pierwsze półrocze polskiego rolnictwa
Rolnictwo
Przekreślone plany wielkich firm. OPR-ów nie będzie
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Rolnictwo
Polskie rolnictwo może na umowie z Mercosur stracić najwięcej w UE. Inni zyskają
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama