Jak siać warzywa?

Jak siać nasiona warzyw, by szybko i obficie kiełkowały? Dowiedz się, kiedy i jak siać nasiona warzyw wprost do gruntu, a jak postępować przy produkcji rozsady. Podpowiadamy, jak głęboko wysiewać nasiona warzyw, aby wyrosły zdrowo i przyniosły wysoki plon.

Publikacja: 10.01.2019 10:50

Jak siać warzywa?

Siew nasion do gruntu

Wprost do gruntu siejemy nasiona warzyw odpornych na niskie temperatury. Od ostatniej dekady marca do połowy kwietnia wysiewamy m.in.: buraki ćwikłowe, sałatę, cebulę, marchew, koper, rzodkiewkę, szpinak czy groch. Późniejszą wiosną, na przełomie kwietnia i maja, siejemy z kolei nasiona fasoli, kapusty głowiastej i pekińskiej, ogórków gruntowych, dyni czy mniej wrażliwych odmian melonów. Uwaga: niektóre rośliny źle znoszą pikowanie i udają się tylko z siewu bezpośredniego do gruntu – należą do nich np. pietruszka korzeniowa i marchew. Aby przyspieszyć wschody, można okryć grządki włókniną, która ograniczy parowanie wody i zabezpieczy siewki przed gwałtownymi wahaniami temperatury.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Rolnictwo
Cła na nawozy z Rosji wchodzą w czasie wojny Izraela z Iranem
Rolnictwo
FAO: żywność na świecie tańsza w maju, zwłaszcza zboża, oleje i cukier
Rolnictwo
Dlaczego masowo pada bydło na Białorusi? Ukrywany powód
Patronat Rzeczpospolitej
BIO_REACTION 2025
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Rolnictwo
VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025