Siew nasion do gruntu

Wprost do gruntu siejemy nasiona warzyw odpornych na niskie temperatury. Od ostatniej dekady marca do połowy kwietnia wysiewamy m.in.: buraki ćwikłowe, sałatę, cebulę, marchew, koper, rzodkiewkę, szpinak czy groch. Późniejszą wiosną, na przełomie kwietnia i maja, siejemy z kolei nasiona fasoli, kapusty głowiastej i pekińskiej, ogórków gruntowych, dyni czy mniej wrażliwych odmian melonów. Uwaga: niektóre rośliny źle znoszą pikowanie i udają się tylko z siewu bezpośredniego do gruntu – należą do nich np. pietruszka korzeniowa i marchew. Aby przyspieszyć wschody, można okryć grządki włókniną, która ograniczy parowanie wody i zabezpieczy siewki przed gwałtownymi wahaniami temperatury.

Siew nasion na rozsadę

Warzywa wrażliwe na niskie temperatury, takie jak pomidor, papryka, kalafior czy ogórek szklarniowy, uprawiamy z rozsady. Nasiona siejemy pod koniec lutego lub w marcu w inspekcie (skrzyni z drewna bądź tworzywa sztucznego ocieplonej np. styropianem, której dach to uchylne okno). Inspekt zapewnia kiełkującym nasionom i siewkom dostatek światła słonecznego i temperaturę o kilka stopni wyższą od temperatury otoczenia. Rozsadę można wyprodukować także w mieszkaniu, na słonecznym parapecie, z użyciem małych doniczek plastikowych bądź torfowych, wielodoniczek lub miniszklarenek. Gwarancją uzyskania zdrowych siewek jest wybór odpowiedniego podłoża. Na polskim rynku dostępne są specjalne podłoża do wysiewu nasion warzyw, substrat można wykonać też samodzielnie – wystarczy wymieszać odkwaszony torf z perlitem, piaskiem i włóknem kokosowym. Taka mieszanka dobrze chłonie wilgoć, a zarazem jest lekka i przepuszczalna.

Jak głęboko siać nasiona warzyw?

Informacje na temat zalecanej głębokości siewu i rozstawy znajdują się na opakowaniach z nasionami. W przypadku większości warzyw optymalna głębokość siewu to ok. 1 cm (marchew, pietruszka, sałata) lub 1,5-2 cm (brokuł, cebula, ogórek, szpinak). Duże nasiona umieszczamy głębiej – np. buraki i dynię na 2-3 cm, fasolę i groch na 4-5 cm. Niektóre drobne nasiona, np. pomidorów, wgniata się płytko w podłoże bez wykopywania dołków. Pamiętajmy o uklepaniu i wyrównaniu ziemi oraz podlaniu świeżo wysianych nasion warzyw – najlepiej metodą kropelkową, by nie wypłukać ich z podłoża. Dobry sklep z nasionami warzyw to Świat Kwiatów. Poszukiwana dobrych nasion warzyw warto rozpocząć właśnie od niego.

Materiał Partnera