Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 03.07.2025 22:44 Publikacja: 22.02.2024 09:31
Niemieckie sklepy sprzedają szwajcarski przysmak polskiego mięsa
Foto: Adobe Stock
Mostbröckli pochodzi ze szwajcarskiego regionu Appenzeller. Jest to peklowany, wędzony i suszony kawałek mięsa końskiego, wołowego lub krowiego, który jest suszony po uwędzeniu i soleniu. Sprzedawany jest w całości lub w plasterkach.
Szwajcarzy, którzy są dumni ze swoich dań narodowych, są oburzeni, że Mostbröckli bez słowa „Appenzeller” na opakowaniu, które Aldi sprzedaje w plasterkach i pakowane próżniowo, to raczej Ostbröckli (Wschodnie Bröckli). „Według deklaracji mięso pochodzi z Polski. A jak wszyscy wiemy, jest to miejsce znacznie dalej na wschód niż wschodnia Szwajcaria” – pisze „Blick”.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Główny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu z obrotu wielu rodzajów piwa smakowego polskiej firmy Al...
Wartość kawy sprzedanej w sklepach sięga już 7,7 mld zł rocznie, co oznacza wzrost o 700 mln zł w zaledwie dwa l...
To nie „wroga propaganda”, tylko oficjalne dane Moskwy: w Rosji rozpędza się kryzys żywnościowy. Załamała się pr...
Wśród najmłodszych dorosłych, czyli osób w wieku 18-25 lat, jedynie mniej niż co piąty wcale nie pije alkoholu....
Unilever zagwarantował załodze działu lodów (34 marki, m.in. Algida, Magnum, Wall's) w Europie i Wielkiej Brytan...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas