Mostbröckli pochodzi ze szwajcarskiego regionu Appenzeller. Jest to peklowany, wędzony i suszony kawałek mięsa końskiego, wołowego lub krowiego, który jest suszony po uwędzeniu i soleniu. Sprzedawany jest w całości lub w plasterkach.

Szwajcarzy, którzy są dumni ze swoich dań narodowych, są oburzeni, że Mostbröckli bez słowa „Appenzeller” na opakowaniu, które Aldi sprzedaje w plasterkach i pakowane próżniowo, to raczej Ostbröckli (Wschodnie Bröckli). „Według deklaracji mięso pochodzi z Polski. A jak wszyscy wiemy, jest to miejsce znacznie dalej na wschód niż wschodnia Szwajcaria” – pisze „Blick”.

Szwajcarskie Mostbröckli z polskiego mięsa

Czytaj więcej

Apel do Szwajcarów, by nie jedli psów i kotów

Mostbröckli miał być substytutem mięsa wieprzowego, które było trudno dostępne w tym regionie Szwajcarii. Według zapisów historycznych zdarzało się, że robiono go także z mięsa psów.

Do produkcji tego przysmaku używano także cydru, który zmiękczał mięso. Poza tym Szwajcarzy lubili pobijać słone Mostbröckli cydrem.