Wyjątkowo dobra jakość winogron we Francji. Trzeba je tylko ścinać nocą

Trwa winobranie we Francji. Owoców jest mniej, ale jakość znacznie lepsza. Upały zmuszają do ścinania gron od połowy nocy. Cały sezon zapowiada się nieźle

Publikacja: 26.08.2023 17:52

Wyjątkowo dobra jakość winogron we Francji. Trzeba je tylko ścinać nocą

Foto: AFP

Ostatnie upadły zaszkodziły winnicom na południu Francji, zbiory owoców będą mniejsze, ale więcej słońca sprawiło, że ich jakość jest nadzwyczajna. Zbiory w dolinie Rodanu będą mniejsze o 10-20 proc., ale duże nasłonecznienie w ostatnim czasie zwiększyło jakość gron, co znajdzie odbicie w cenie wina. Jego gładkość i bukiet aromatów sprawią, że będzie to wyjątkowy rocznik — ocenił Jérome Volle, winiarz z regionu Ardeche, wiceprzewodniczący organizacji rolników FNSEA  

W związku z falą upałów (ponad 42 stopni w ciągu dnia) służba meteo ogłosiła czerwony alert w regionach doliny Rodanu, Drome, Ardeche i Haute-Loire i zalecała odwołanie imprez na wolnym powietrzu, a resort rolnictwa sugerował winiarzom pracę w nocy, najlepiej od godziny 3.30 do 11. Minister rolnictwa Marc Fesneau podczas wizyty u producentów warzyw w Burgundii podkreślił konieczność dostosowania czasu pracy do istniejących warunków, aby rolnicy zbierali plony w najdogodniejszych warunkach.

Czytaj więcej

Rewolucja w Subwayu. Sieć po sześciu dekadach zmienia właściciela

Tegoroczne winobranie powinno być na średnim poziomie z ostatnich lat — stwierdził wcześniej w pierwszej prognozie resort rolnictwa. Produkcja wina powinna wynieść 44-47 milionów hektolitrów, na średnim poziomie z lat 2018-22, który wynosił 44,5 mln hl — poinformował pion statystyczny tego resortu, Agreste.  

Zbieranie winogron zaczęło się na początku sierpnia w winnicach Fitou, na południu kraju i potrwa do początku jesieni. Poza południowym zachodem i regionem Langwedocji-Roussillon, gdzie panuje uporczywa susza, sytuacja w innych regionach jest na ogół dobra, grunt jest wilgotny dzięki niedawnym opadom. W ubiegłym roku wyprodukowano we Francji 46,1 mln hl wina mimo wyjątkowej suszy latem. — Nigdy dotąd nie byliśmy w sytuacji takiej niepewności i kontrastów — powiedział Reuterowi Jérome Desprey, winiarz z południa i przewodniczący komisji ds. wina w urzędzie FranceAgriMer.  

W tym roku najtrudniej jest w regionie Bordeaux, który miał już problem nadprodukcji. Obfite desce na wiosnę w połączeniu z wyższą temperaturą sprzyjały rozwojowi mączniaka. Ten pasożyt wywołuje plamy na liściach i ich więdnięcie, następnie zanik gron. O wiele lepiej wygląda sytuacja w Szampanii i w Burgundii, w obu regionach zbiory powinny być lepsze od średniej z ostatnich czterech lat.  

Problemem we Francji jest malejący popyt na wina czerwone zwłaszcza wśród młodych ludzi, rząd pospieszył w tym roku z pomocą finansową dla producentów. Winiarze chcą, by rząd objął finansowaniem program destylowania, aby można było zlikwidować zapasy 3 mln hl wina głównie w regionie Bordeaux i Langwedocji-Roussillon — wyjaśnił Jérome Desprey.

Ostatnie upadły zaszkodziły winnicom na południu Francji, zbiory owoców będą mniejsze, ale więcej słońca sprawiło, że ich jakość jest nadzwyczajna. Zbiory w dolinie Rodanu będą mniejsze o 10-20 proc., ale duże nasłonecznienie w ostatnim czasie zwiększyło jakość gron, co znajdzie odbicie w cenie wina. Jego gładkość i bukiet aromatów sprawią, że będzie to wyjątkowy rocznik — ocenił Jérome Volle, winiarz z regionu Ardeche, wiceprzewodniczący organizacji rolników FNSEA  

Pozostało 82% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Zniknęły procenty. Fatalna pomyłka producenta popularnego polskiego piwa
Przemysł spożywczy
Kotlet hodowany z komórki powstanie w Polsce? NCBiR dał 9 mln na badania
Przemysł spożywczy
Restauracje znów na fali. Boom na foodtrucki i posiłki zamawiane online
Przemysł spożywczy
Kolejna ukraińska sieć próbuje sił w Polsce. Tym razem chodzi o kawiarnie
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Przemysł spożywczy
Znika polski browar z tradycjami. Sąd ogłosił upadłość