Reklama

Więcej robaków w Carrefourze. Klienci to lubią

Oferta żywności produkowanej z jadalnych owadów w Carrefour Polska cieszy się zainteresowaniem klientów, więc sieć poszerza ofertę.

Publikacja: 14.04.2023 15:41

Więcej robaków w Carrefourze. Klienci to lubią

Foto: Adobe Stock

Dopuszczenie przez Unię Europejską kolejnych produktów produkowanych z owadów do spożycia i sprzedaży w obrębie UE wzbudziło kontrowersje. Ale jest też rosnące zainteresowanie klientów alternatywnym źródłem kalorii i substancji odżywczych. Zwiększającą się ochotę klientów na produkty z owadów obserwuje Carrefour Polska, który rozszerza dostępność oferty o kolejne produkty i o kolejne sklepy.

Czytaj więcej

Burgery i pizza z owadami. Takie dania można już zjeść w Polsce

W efekcie oferta produktów z owadów jadalnych będzie dostępna w pięciu sklepach Carrefour w Warszawie. Produkty marki Foodbugs, w tym m.in. batony proteinowe o różnych smakach czy mąkę proteinową ze świerszczy, znajdziemy w Westfield Mokotów (dawna Galeria Mokotów) oraz w sklepie Carrefour BIO przy ul. Marszałkowskiej 87. Natomiast oferta Robaki Z Paki dostępna jest w Westfield Arkadia, a także w sklepie Carrefour Market przy ul. Anny German 20 oraz w sklepie Carrefour BIO przy ul. Jana Kazimierza 50. Wśród produktów tej marki klienci mogą spróbować, np. chipsów z czosnkiem i wasabi czy “Chrupiących robaczków” z chilli albo solą.

- Po pierwszym etapie testów oferty owadów jadalnych w naszych sklepach, obserwujemy bardzo pozytywne wyniki. Dlatego też zdecydowaliśmy się na rozszerzenie naszego asortymentu i wprowadzenie go do kolejnych sklepów Carrefour – twierdzi Piotr Lubiewa-Wieleżyński, Dyrektor Działu Rozwoju Formatów i Konceptów Handlowych w Carrefour Polska.

Zainteresowanie klientów produktami z owadów nie bierze się znikąd, choć nie są one standardowym elementem diety w naszej części świata. Eksperci wyjaśniają, że owady są dobrym źródłem wartości odżywczych, co dla świadomych, szukających nowych sposobów zdrowego odżywiania klientów może mieć znaczenie.

Reklama
Reklama

- Owady mają wiele cennych składników odżywczych. Są one źródłem pełnowartościowego białka o korzystnym profilu aminokwasowym oraz tłuszczu, który charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych – mówi, cytowany przez Carrefour Polska w komunikacie prasowym Radosław Bogusz ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. 

Czytaj więcej

Nie chcesz jeść owadów? Uważnie czytaj etykiety, bo być może i tak je jesz

- Z dotychczasowych badań wynika również, że owady zawierają bioaktywne peptydy o właściwościach potencjalnie prozdrowotnych. Peptydy te mogą hamować aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozwój tzw. zespołu metabolicznego - związanego z rozwojem cukrzycy typu 2 czy chorób układu krwionośnego u ludzi. Owady jadalne zawierają także składniki mineralne i witaminy oraz chitynę o właściwościach zbliżonych do błonnika pokarmowego – dodaje Bogusz.

Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Przemysł spożywczy
List żelazny dla Henryka Kani podwójnie zaskarżony? Kania nie chce płacić 8 mln zł
Przemysł spożywczy
Asahi ostrzega: dane 1,5 mln klientów mogły wyciec po cyberataku
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Przemysł spożywczy
Sieć Domino’s Pizza ma kłopoty. Kolejny brytyjski szef odchodzi, sprzedaż spada
Materiał Promocyjny
Jak rozwiązać problem rosnącej góry ubrań
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama