Dopuszczenie przez Unię Europejską kolejnych produktów produkowanych z owadów do spożycia i sprzedaży w obrębie UE wzbudziło kontrowersje. Ale jest też rosnące zainteresowanie klientów alternatywnym źródłem kalorii i substancji odżywczych. Zwiększającą się ochotę klientów na produkty z owadów obserwuje Carrefour Polska, który rozszerza dostępność oferty o kolejne produkty i o kolejne sklepy.
Czytaj więcej
Polska sieć restauracji wprowadziła do oferty burgery i pizzę z jadalnymi owadami. To pierwsza taka oferta w Polsce — informuje portal horecanet.pl.
W efekcie oferta produktów z owadów jadalnych będzie dostępna w pięciu sklepach Carrefour w Warszawie. Produkty marki Foodbugs, w tym m.in. batony proteinowe o różnych smakach czy mąkę proteinową ze świerszczy, znajdziemy w Westfield Mokotów (dawna Galeria Mokotów) oraz w sklepie Carrefour BIO przy ul. Marszałkowskiej 87. Natomiast oferta Robaki Z Paki dostępna jest w Westfield Arkadia, a także w sklepie Carrefour Market przy ul. Anny German 20 oraz w sklepie Carrefour BIO przy ul. Jana Kazimierza 50. Wśród produktów tej marki klienci mogą spróbować, np. chipsów z czosnkiem i wasabi czy “Chrupiących robaczków” z chilli albo solą.
- Po pierwszym etapie testów oferty owadów jadalnych w naszych sklepach, obserwujemy bardzo pozytywne wyniki. Dlatego też zdecydowaliśmy się na rozszerzenie naszego asortymentu i wprowadzenie go do kolejnych sklepów Carrefour – twierdzi Piotr Lubiewa-Wieleżyński, Dyrektor Działu Rozwoju Formatów i Konceptów Handlowych w Carrefour Polska.
Zainteresowanie klientów produktami z owadów nie bierze się znikąd, choć nie są one standardowym elementem diety w naszej części świata. Eksperci wyjaśniają, że owady są dobrym źródłem wartości odżywczych, co dla świadomych, szukających nowych sposobów zdrowego odżywiania klientów może mieć znaczenie.