Restauracje masowo zawieszają działalność. Kryzys zwala je z nóg

I tanie bary, i drogie restauracje – nikt sobie dobrze nie radzi, a liczba zawieszanych jadłodajni gwałtownie rośnie.

Publikacja: 01.10.2022 13:04

Restauracje masowo zawieszają działalność. Kryzys zwala je z nóg

Foto: Adobe Stock

Restauratorzy i bary z jedzeniem – wszyscy cierpią w kryzysie i właśnie masowo zawieszają działalność – wynika z raportu przygotowanego dla „Rzeczpospolitej” przez firmę analityczną Dun & Bradstreet.

Jak wynika z analizy, mimo kryzysu rynek gastronomiczny nieznacznie rośnie, choć tempo wzrostu znacząco spada. Aktualnie w Polsce działa 91,7 tys. firm w branży gastronomii, z czego najwięcej, bo 58,5 tys., działa restauracji i innych stałych placówek gastronomicznych. Ponad 16 tys. firm zajmuje się przygotowywaniem i podawaniem napojów, mamy też 8,4 tys. firm cateringowych i 4 tys. ruchomych placówek gastronomicznych.

Pozostało 85% artykułu

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Coca-Cola wycofuje się z własnych obietnic. Nie będzie mocnego odwrotu od plastiku