Reklama
Rozwiń

Makaron pomoże ratować planetę? Startup z Singapuru ma plan

Błyskawiczny makaron kojarzy się z szybkim, przemysłowym jedzeniem nie mającym wiele wspólnego ze zdrowiem i ekologią. Singapurski startup chce to zmienić.

Publikacja: 09.05.2022 14:55

Makaron pomoże ratować planetę? Startup z Singapuru ma plan

Foto: Bloomberg

Produkcja tradycyjnego makaronu błyskawicznego pochłania dużo oleju palmowego i energii, gdyż jednym z elementów procesu jest smażenie. Surowcem do produkcji są też powszechnie uprawiane zboża, które wymagają sporo wody i dobrej jakości ziemi uprawnej. Startup WhatIF Foods chce to zmienić uważając, że misją firmy jest dywersyfikacja systemu żywnościowego.

Christoph Langwallner, współzałożyciel i dyrektor generalny firmy uważa, że można dokonać zmiany za pomocą przyjaznej dla środowiska uprawy, która może nie tylko zmniejszyć zużycie wody, pomóc zdegradowanym terenom, ale także poprawić dietę ludzi i zwiększyć bezpieczeństwo żywnościowe. Taką rośliną ma być orzech ziemny Bambara. Jako roślina strączkowa, należąca do tej samej rodziny co groch czy fasola, ta pochodząca z Afryki Zachodniej roślina ma sporo zalet – wzbogaca glebę w azot (a więc pomaga w nawożeniu dla innych praw), ale także zawiera dużo białka, węglowodanów, błonnika i witamin.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement