Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Aktualizacja: 28.08.2025 11:44 Publikacja: 09.05.2022 14:55
Foto: Bloomberg
Produkcja tradycyjnego makaronu błyskawicznego pochłania dużo oleju palmowego i energii, gdyż jednym z elementów procesu jest smażenie. Surowcem do produkcji są też powszechnie uprawiane zboża, które wymagają sporo wody i dobrej jakości ziemi uprawnej. Startup WhatIF Foods chce to zmienić uważając, że misją firmy jest dywersyfikacja systemu żywnościowego.
Christoph Langwallner, współzałożyciel i dyrektor generalny firmy uważa, że można dokonać zmiany za pomocą przyjaznej dla środowiska uprawy, która może nie tylko zmniejszyć zużycie wody, pomóc zdegradowanym terenom, ale także poprawić dietę ludzi i zwiększyć bezpieczeństwo żywnościowe. Taką rośliną ma być orzech ziemny Bambara. Jako roślina strączkowa, należąca do tej samej rodziny co groch czy fasola, ta pochodząca z Afryki Zachodniej roślina ma sporo zalet – wzbogaca glebę w azot (a więc pomaga w nawożeniu dla innych praw), ale także zawiera dużo białka, węglowodanów, błonnika i witamin.
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Brazylia walczy z cłami, które narzucił Donald Trump. Złożyła właśnie skargę w WTO, a ogromne ilości kawy przeki...
Niemcy piją mniej piwa. Sprzedaż spadła do najniższego poziomu od ponad trzech dekad. Niemieckie browary widzą j...
TikTok wypromował zapomniany i ignorowany produkt spożywczy – twaróg. Przez lata był on pomijany, relegowany do...
Najbardziej rozpoznawalna marka napoju gazowanego na świecie opublikowała bardzo dobre wyniki za drugi kwartał....
Do języka potocznego przeszło nieco romantyczne powiedzenie o tym, by może jednak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady.
Branża mięsa zmaga się z wieloma wyzwaniami: od kłopotów z popytem, poprzez epidemię po wzrost kosztów produkcji...
Kiedyś dotacje, teraz raczej kredyty na preferencyjnych warunkach. Podejście Brukseli do finansowania rozwoju przedsiębiorstw z branży rolno-spożywczej ewoluuje, ale niezmienne jest to, że wciąż firmy mogą liczyć na wsparcie. Co więcej, już nie tylko ze środków unijnych, ale także krajowych.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas