Reklama
Rozwiń
Reklama

Makaron pomoże ratować planetę? Startup z Singapuru ma plan

Błyskawiczny makaron kojarzy się z szybkim, przemysłowym jedzeniem nie mającym wiele wspólnego ze zdrowiem i ekologią. Singapurski startup chce to zmienić.

Publikacja: 09.05.2022 14:55

Makaron pomoże ratować planetę? Startup z Singapuru ma plan

Foto: Bloomberg

Produkcja tradycyjnego makaronu błyskawicznego pochłania dużo oleju palmowego i energii, gdyż jednym z elementów procesu jest smażenie. Surowcem do produkcji są też powszechnie uprawiane zboża, które wymagają sporo wody i dobrej jakości ziemi uprawnej. Startup WhatIF Foods chce to zmienić uważając, że misją firmy jest dywersyfikacja systemu żywnościowego.

Christoph Langwallner, współzałożyciel i dyrektor generalny firmy uważa, że można dokonać zmiany za pomocą przyjaznej dla środowiska uprawy, która może nie tylko zmniejszyć zużycie wody, pomóc zdegradowanym terenom, ale także poprawić dietę ludzi i zwiększyć bezpieczeństwo żywnościowe. Taką rośliną ma być orzech ziemny Bambara. Jako roślina strączkowa, należąca do tej samej rodziny co groch czy fasola, ta pochodząca z Afryki Zachodniej roślina ma sporo zalet – wzbogaca glebę w azot (a więc pomaga w nawożeniu dla innych praw), ale także zawiera dużo białka, węglowodanów, błonnika i witamin.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Przemysł spożywczy
Nutella w tarapatach. Najgorsze zbiory orzechów laskowych od dekad
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Reklama
Reklama