Reklama
Rozwiń
Reklama

Ceny boczku rosną jak na drożdżach. I nie zapowiada się na zmianę trendu

W USA ceny boczku i wieprzowiny osiągnęły poziomy nienotowane od 40 lat. I mocno podbijają inflację.

Publikacja: 30.09.2021 12:02

W USA ceny boczku i wieprzowiny osiągnęły poziomy nienotowane od 40 lat

W USA ceny boczku i wieprzowiny osiągnęły poziomy nienotowane od 40 lat

Foto: Bloomberg

Zamiłowanie do wieprzowiny, a boczku i bekonu w szczególności jest dla Amerykanów coraz droższym zwyczajem kulinarnym. W ciągu ostatnich 12 miesięcy ceny wieprzowiny w sklepach wzrosły o 7 procent, a ceny bekonu i boczku poszybowały w górę o niemal 28 procent napędzając inflację konsumencką, która aktualnie wynosi 4,2 procenta rocznie.

Administracja Joe Bidena, jak twierdzi CNN, uważa, że ceny rosną, bo kilka dużych firm kontroluje większość rynku. O ile faktycznie, na rynku dominują duże podmioty, to ich pozycja na pewno nie jest jedynym czynnikiem wpływającym na ceny.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Przemysł spożywczy
Nutella w tarapatach. Najgorsze zbiory orzechów laskowych od dekad
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Reklama
Reklama