Reklama

Pod Warszawą odświeżali stare jaja

Telewizja TVN opublikowała reportaż, według którego Ferma Oldar dopuszcza się fałszowania dat przydatności do spożycia i ignoruje przepisy sanitarne. Prezes zakładu oświadcza, że reportaż jest zmanipulowany.

Publikacja: 24.06.2017 10:13

Pod Warszawą odświeżali stare jaja

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek

Dziennikarze TVN zatrudnili się w zakładzie pakowania jaj Oldar w Sokołowie koło Warszawy. Nagrali kilka materiałów, na których widać, jak pracownicy spółki sugerowali możliwość zakupienia fałszywej książeczki sanepidowskiej w internecie, aby „była jak najszybciej".

Jednym z pierwszych zadań zleconych reporterom było sfałszowanie daty przydatności do spożycia partii jaj, których nie udało się sprzedać w terminie. Pracownicy magazynu przez kilka godzin zmieniali etykiety na tysiącach jajek. Zabieg przedłużał ich termin ważności o kolejne kilka tygodni. Ponadto, na hali pojawiła się prezes firmy, która w opinii reporterów nie zareagowała na proceder.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama