Jak podają Colian i Gubor Schokoladen, w efekcie ich fuzji powstanie podmiot zatrudniający w 11 zakładach 4,2 tys. pracowników. Dwie firmy rodzinne łączą siły, by razem rosnąć oraz skuteczniej podbijać rynki międzynarodowe. Fuzja przyniesie efekty synergii m.in. w obszarach zakupów, produkcji, logistyki i innowacji.
Fuzja firm Colian i Gubor Schokoladen. Dlaczego czekoladowi giganci łączą się?
Colian to polska firma rodzinna, produkująca słodycze, przyprawy, napoje, bakalie i lody. W portfolio znajdują się m.in. takie marki jak Goplana, Grześki, Jeżyki, Śliwka Nałęczowska, Jutrzenka, Familijne oraz Oranżada Hellena i przyprawy Appetita. Firma eksportuje do ponad 70 krajów na całym świecie. Ma pięć zakładów produkcyjnych zlokalizowanych na terenie Polski. Łącznie zatrudnia ponad 2,5 tys. pracowników.
Gubor Schokoladen z siedzibą w Dettingen/Teck ma w portfolio takie marki jak: Riegelein, Sun Rice, Gubor, Friedel i Eichetti. Firma jest też znaczącym producentem marek własnych, a wśród kluczowych produktów znajdują się figurki czekoladowe – mikołaje i zające wielkanocne. Firma eksportuje produkty do 50 krajów na całym świecie, ma sześć zakładów produkcyjnych – pięć w Niemczech i jeden w Polsce, zatrudnia 1,7 tys. pracowników.
Czytaj więcej
Należący do koncernu LVMH gigant alkoholowy Moët Hennessy zamierza zwolnić około 1200 pracowników...
W wyniku fuzji powstanie organizacja produkująca około 85 tys. ton słodyczy rocznie i łącznie zatrudniająca w 11 zakładach 4,2 tys. pracowników. Jak czytamy w komunikacie, szczegóły transakcji, zgodnie z zapisami kontraktu, nie będą ogłaszane. Obecnie oba podmioty funkcjonują w oparciu o dotychczasowe procedury.