Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami

Łączą się dwie rodzinne firmy produkujące słodycze – polski Colian i niemiecki Gubor Schokoladen. Szczegółów finansowych fuzji nie podano, ale powstaje gigant produkujący około 85 tys. ton słodyczy rocznie.

Publikacja: 06.05.2025 13:35

Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami

Foto: Colian

Jak podają Colian i Gubor Schokoladen, w efekcie ich fuzji powstanie podmiot zatrudniający w 11 zakładach 4,2 tys. pracowników. Dwie firmy rodzinne łączą siły, by razem rosnąć oraz skuteczniej podbijać rynki międzynarodowe. Fuzja przyniesie efekty synergii m.in. w obszarach zakupów, produkcji, logistyki i innowacji.

Fuzja firm Colian i Gubor Schokoladen. Dlaczego czekoladowi giganci łączą się? 

Colian to polska firma rodzinna, produkująca słodycze, przyprawy, napoje, bakalie i lody. W portfolio znajdują się m.in. takie marki jak Goplana, Grześki, Jeżyki, Śliwka Nałęczowska, Jutrzenka, Familijne oraz Oranżada Hellena i przyprawy Appetita. Firma eksportuje do ponad 70 krajów na całym świecie. Ma pięć zakładów produkcyjnych zlokalizowanych na terenie Polski. Łącznie zatrudnia ponad 2,5 tys. pracowników.

Gubor Schokoladen z siedzibą w Dettingen/Teck ma w portfolio takie marki jak: Riegelein, Sun Rice, Gubor, Friedel i Eichetti. Firma jest też znaczącym producentem marek własnych, a wśród kluczowych produktów znajdują się figurki czekoladowe – mikołaje i zające wielkanocne. Firma eksportuje produkty do 50 krajów na całym świecie, ma sześć zakładów produkcyjnych – pięć w Niemczech i jeden w Polsce, zatrudnia 1,7 tys. pracowników.

Czytaj więcej

Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników

W wyniku fuzji powstanie organizacja produkująca około 85 tys. ton słodyczy rocznie i łącznie zatrudniająca w 11 zakładach 4,2 tys. pracowników. Jak czytamy w komunikacie, szczegóły transakcji, zgodnie z zapisami kontraktu, nie będą ogłaszane. Obecnie oba podmioty funkcjonują w oparciu o dotychczasowe procedury.

Czekoladowa transakcja Coliana

– Fuzja z Gubor Schokoladen jest zgodna ze strategią globalnego rozwoju naszej grupy i tworzy doskonałe zaplecze do intensyfikacji działań obu firm na rynkach lokalnych i szeroko poza nimi. Połączenie zaawansowanych procesów pozwoli jeszcze lepiej odpowiadać na zwiększające się potrzeby naszych klientów – mówi Jan Kolański, prezes Grupy Colian.

– Łącząc dwie silne firmy zbudowane na solidnych fundamentach, tworzymy ciekawą i zróżnicowaną ofertę dostępną z jednego źródła. Wraz z postępującą globalizacją handlu i przemysłu, coraz ważniejsza staje się skala działalności – wielkość produkcji oraz innowacje – mówi Claus Cersovsky, prezes Gubor Schokoladen.

Jak podają Colian i Gubor Schokoladen, w efekcie ich fuzji powstanie podmiot zatrudniający w 11 zakładach 4,2 tys. pracowników. Dwie firmy rodzinne łączą siły, by razem rosnąć oraz skuteczniej podbijać rynki międzynarodowe. Fuzja przyniesie efekty synergii m.in. w obszarach zakupów, produkcji, logistyki i innowacji.

Fuzja firm Colian i Gubor Schokoladen. Dlaczego czekoladowi giganci łączą się? 

Pozostało jeszcze 84% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj

99zł za rok.
Bądź na bieżąco! Czytaj ile chcesz!

Subskrybuj
gazeta
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Materiał Promocyjny
Lenovo i Motorola dalej rosną na polskim rynku