Reklama

Jedno okienko dla rolników ekologicznych

Zainteresowani produkcją eko-żywności będą musieli spełnić mniej formalności, aby sprzedawać swoje wyroby

Aktualizacja: 07.08.2009 07:38 Publikacja: 07.08.2009 06:30

Jedno okienko dla rolników ekologicznych

Foto: Fotorzepa, Raf Rafał Guz

Od jutra obowiązuje nowa[link=http://www.rp.pl/aktyprawne/akty/akt.spr;jsessionid=F8ABDF63E00861FA8CD7DCFC7D624C3F?id=319164] ustawa o rolnictwie ekologicznym (DzU z 2009 r. nr 116, poz. 975)[/link] upraszcza procedury dla rozpoczynających taką działalność.

Dotychczas rolnicy i przedsiębiorcy musieli odrębne zgłaszać się do jednostki certyfikującej, która sprawdzała czy produkcja hodowla bądź uprawy spełniają wyśrubowane, ekologiczne standardy, a odrębnie informować o tym Inspekcję Jakości Handlowej Artykuów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Teraz wystarczy, że rolnik czy producent zgłosi się do jednostki certyfikującej (jest ich w Polsce 11), a ta w określonym ustawowo terminie przekaże dane inspekcji. [b]Zgłoszenia będą składane na opracowanym przez Głównego Inspektora IJHARS formularzu,[/b] który zostanie udostępniony, na stronie internetowej inspekcji.

Nowe przepisy także jasno określają, że certyfikacji na zasadzie dozwolonego przez Unię Europejską odstępstwa nie podlegają sklepy z żywność ekologiczną (ale już magazynowanie takich produktów ustawie podlega).

– Szkoda, że rząd nie zdecydował się na wprowadzenie przepisów ułatwiających korzystanie z innych odstępstw, na które pozwala UE, zwłaszcza dotyczących hodowli – mówi Dorota Metera, prezes spółki Bioekspert zajmującej się certyfikacją rolnictwa ekologicznego. – Wtedy rolnicy mieliby jeszcze mniej biurokracji.

Zmieniają się też zasady karania jednostek certyfikujących nie przestrzegających przepisów. Do wczoraj można było tylko cofnąć pozwolenie certyfikatorowi. Teraz za mniejsze przewinienie taka firma dostanie karę pieniężną.

Reklama
Reklama

– Ważna zmiana czeka też inspektorów sprawdzających gospodarstwa, producentów i importerów – mówi Artur Siedlarek, dyrektor Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych w Inspekcji Jakości handlowej artykułów Rolno-Spożywczych. – Będą oni musieli co trzy lata zdawać państwowy egzamin potwierdzający kwalifikacje.

Potwierdzi on wiedzę teoretyczną i praktyczną takiego inspektora w zakresie jego specjalizacji. Osoby takie zostaną wpisane do rejestru inspektorów rolnictwa ekologicznego prowadzonego przez Głównego Inspektora JHARS.

Jeśli okaże się, że takie osoby działają nieudolnie lub niedbale można będzie je skreślić je z rejestru. Inspektorzy, którzy nie zdali egzaminu, będą mogli wykonywać kontrole tylko do końca 2010 r.

Od jutra obowiązuje nowa[link=http://www.rp.pl/aktyprawne/akty/akt.spr;jsessionid=F8ABDF63E00861FA8CD7DCFC7D624C3F?id=319164] ustawa o rolnictwie ekologicznym (DzU z 2009 r. nr 116, poz. 975)[/link] upraszcza procedury dla rozpoczynających taką działalność.

Dotychczas rolnicy i przedsiębiorcy musieli odrębne zgłaszać się do jednostki certyfikującej, która sprawdzała czy produkcja hodowla bądź uprawy spełniają wyśrubowane, ekologiczne standardy, a odrębnie informować o tym Inspekcję Jakości Handlowej Artykuów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Teraz wystarczy, że rolnik czy producent zgłosi się do jednostki certyfikującej (jest ich w Polsce 11), a ta w określonym ustawowo terminie przekaże dane inspekcji. [b]Zgłoszenia będą składane na opracowanym przez Głównego Inspektora IJHARS formularzu,[/b] który zostanie udostępniony, na stronie internetowej inspekcji.

Reklama
Zawody prawnicze
Przewodnicząca KRS: Wątpliwości budzi rewanżyzm Waldemara Żurka
Edukacja i wychowanie
Egzaminatorzy oblali maturę. Bulwersujący raport NIK
Sądy i trybunały
Awantura o sędzię Krystynę Pawłowicz. Gorąco w Trybunale Konstytucyjnym
Sądy i trybunały
Reforma Trybunału Konstytucyjnego niezgodna z konstytucją. Jest wyrok TK
Prawo w Polsce
Komornik nie może zabrać wszystkiego. Co jest chronione przepisami?
Reklama
Reklama