Sondaż: Schetyna powinien odejść ze stanowiska lidera PO

Koalicja Obywatelska w wyborach parlamentarnych z 13 października zdobyła 27,4 proc. głosów co przełożyło się na 134 mandaty. Oznacza to, że w porównaniu do 2015 roku Platforma Obywatelska i Nowoczesna (tworzące dziś Koalicję Obywatelską) utraciły w Sejmie 32 mandaty. Czy taki wynik powinien skutkować odejściem obecnego lidera PO, Grzegorza Schetyny, ze stanowiska?

Aktualizacja: 19.10.2019 08:09 Publikacja: 19.10.2019 07:30

Sondaż: Schetyna powinien odejść ze stanowiska lidera PO

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek

W 2015 roku Platforma Obywatelska uzyskała w wyborach 24,09 proc. głosów a Nowoczesna - 7,6 proc. Łączne poparcie dla obu tych partii wyniosło więc 31,69 proc. głosów co dało im 166 mandatów (134 dla PO, 28 dla Nowoczesnej).

W 2019 roku Platforma Obywatelska i Nowoczesna utworzyły wspólnie Koalicję Obywatelską - którą tworzyli też Zieloni, Inicjatywa Polska i samorządowcy. W takiej formule udało się uzyskać 27,4 proc. głosów i 134 mandaty.

Na początku 2020 roku w Platformie odbędą się wybory przewodniczącego. Ale już dziś niektórzy politycy tej partii sugerują, że Schetyna powinien znacznie szybciej wyciągnąć wnioski z wyborczego wyniku.

- Mam przekonanie, że sam Grzegorz Schetyna, jako niezwykle doświadczony polityk wie, jaką dziś osobistą decyzję powinien podjąć - mówił w rozmowie z "Rzeczpospolitą" Bogdan Zdrojewski, uważany za największego obecnie rywala Schetyny w Platformie.

- To, że ta kampania została przeprowadzona w taki, a nie inny sposób sprawiło, że niestety nie zostały wygrane - mówiła z kolei Joanna Mucha, która w innym wywiadzie stwierdziła wprost, że nie zagłosowałaby na Schetynę w wyborach nowego przewodniczącego PO.

- Domagam się tylko podsumowania skuteczności działań politycznych PO. Jestem przede wszystkim obywatelem Rzeczpospolitej i bardzo mi leży na sercu przyszłość Polski. Patrzę z przerażeniem na to, że jeżeli dalej będzie trwał ten galimatias i dalej celem funkcjonowania władz PO, będzie zajmowanie się sprawami wewnętrznymi, to PiS będzie rządził 3 kadencje, a Andrzej Duda drugą - mówiła z kolei Julia Pitera w programie #RZECZoPOLITYCE.

Uczestników sondażu SW Research dla rp.pl zapytaliśmy "Czy w związku z wynikiem Koalicji Obywatelskiej w wyborach Grzegorz Schetyna powinien przestać pełnić funkcję przewodniczącego PO?".

56,2 proc. ankietowanych na tak postawione pytanie odpowiedziało: "Tak".

Pozostania Schetyny na stanowisku lidera Platformy chciałoby 15,1 proc. respondentów.

28,7 proc. ankietowanych nie ma zdania w tej sprawie.

- Zdania, że Schetyna powinien odejść ze stanowiska przewodniczącego PO są częściej mężczyźni (59%) niż kobiety (54%). Odsetek osób uważających za słuszne zaprzestanie pełnienia tej funkcji przez Grzegorza Schetynę rośnie wraz z wiekiem, wśród najmłodszych jest to 44%, pośród osób w wieku 25 – 34 lat tego zdania jest co druga osoba, wśród badanych między 35 a 49 rokiem życia 55%, a w najstarszej grupie wiekowej 63%. Rezygnację Przewodniczącego popierają najczęściej osoby z wykształceniem zasadniczym zawodowym (63%), o dochodach powyżej 5000 (7 na 10 osób w tej grupie) oraz mieszkańcy miast wielkości powyżej 500 tys. mieszkańców (64%) - komentuje wyniki badania Piotr Zimolzak z SW Research.

Polityka
„Rzecz w tym”: Areszt dla Romanowskiego. „Gdyby chciał mataczyć, to mógł to zrobić już sto razy”
Mity i fakty - Czy to prawda, że elektryczne auta palą się częściej niż spalinowe?
Polityka
Prokuratura wróciła do sprawy fikcyjnych asystentów europosłów PiS
Mirosław Oczkoś: Warto pamiętać, kto rozkręcił przemysł nienawiści
Polityka