Rz: Polacy coraz chętniej, szczególnie przed świętami, kupują produkty regionalne i tradycyjne. Dlaczego?
Ewa Lewek: Produkty regionalne i tradycyjne nie są wytwarzane na skalę masową. Produkowane w oparciu o starsze receptury zawierają mniej substancji dodatkowych, takich jak konserwanty, aromaty dymu wędzarniczego, sztuczne barwniki, wypełniacze czy wzmacniacze smaku. Produkuje się je wolniej i staranniej. Są smaczniejsze, starszym przypominają smaki z dzieciństwa, a właśnie w święta jest czas na ich smakowanie.
Czy popyt na żywność wysokiej jakości będzie się w Polsce zwiększał?
Dynamiczny rozwój dyskontów oferujących tanie towary zaprzecza tej tezie. Z drugiej strony obserwuje się rosnącą świadomość, jaki wpływ na zdrowie ma sposób odżywiania. Konsumenci są coraz lepiej wykształceni, coraz bardziej świadomi. Przy wzroście zamożności popyt na żywność lepszej jakości będzie wzrastał.
Jak ten trend zamierza wykorzystać Krakowski Kredens?