Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Aktualizacja: 01.02.2016 18:34 Publikacja: 31.01.2016 17:41
Foto: 123RF
Rzecznik praw pacjenta Krystyna Kozłowska chce, by w szpitalach żywiono pacjentów lepiej. Zwróciła się więc do głównego inspektora sanitarnego, by ten zlecił podległym jednostkom sanepidu kontrolę posiłków podawanych w szpitalach w całej Polsce.
– Zastrzeżenia pacjentów do jakości żywności w szpitalach czy innych placówkach realizujących stacjonarne i całodobowe świadczenia zdrowotne pojawiają się regularnie w zgłoszeniach kierowanych do biura rzecznika praw pacjenta. W ostatnim roku było ich blisko 90. Dla porównania: w 2013 r. takie zgłoszenia były sporadyczne – informuje „Rz" Krystyna Kozłowska. – Obiekcje pacjentów budzi przede wszystkim jakość podawanych w szpitalach posiłków – za małe porcje, zbyt zimne posiłki, brak urozmaiconego menu oraz niedostosowanie posiłków do choroby pacjenta i wynikającej z niej diety (np. dieta cukrzycowa, bezglutenowa czy wątrobowa) – dodaje.
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Ani weto, ani projekt prezydenta nie zmieniają ogólnych zasad dopuszczania do wykonywania zawodu przez lekarzy z...
Strona związkowa nie zgadza się na zmiany w podwyżkach dla pracowników ochrony zdrowia, dopóki rząd nie nałoży l...
Opublikowane w środę (20 sierpnia) obwieszczenie ministra zdrowia rozszerza katalog szczepień ochronnych dla osó...
Pacjent potraktowany z empatią, często bardziej otwarcie mówi o swoich objawach. A wtedy łatwiej postawić diagno...
Do języka potocznego przeszło nieco romantyczne powiedzenie o tym, by może jednak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady.
Zakończył się nabór wniosków w konkursie na onkologię w ramach Funduszu Medycznego. Do Ministerstwa Zdrowia wpły...
Kiedyś dotacje, teraz raczej kredyty na preferencyjnych warunkach. Podejście Brukseli do finansowania rozwoju przedsiębiorstw z branży rolno-spożywczej ewoluuje, ale niezmienne jest to, że wciąż firmy mogą liczyć na wsparcie. Co więcej, już nie tylko ze środków unijnych, ale także krajowych.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas