Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 01.02.2016 18:34 Publikacja: 31.01.2016 17:41
Foto: 123RF
Rzecznik praw pacjenta Krystyna Kozłowska chce, by w szpitalach żywiono pacjentów lepiej. Zwróciła się więc do głównego inspektora sanitarnego, by ten zlecił podległym jednostkom sanepidu kontrolę posiłków podawanych w szpitalach w całej Polsce.
– Zastrzeżenia pacjentów do jakości żywności w szpitalach czy innych placówkach realizujących stacjonarne i całodobowe świadczenia zdrowotne pojawiają się regularnie w zgłoszeniach kierowanych do biura rzecznika praw pacjenta. W ostatnim roku było ich blisko 90. Dla porównania: w 2013 r. takie zgłoszenia były sporadyczne – informuje „Rz" Krystyna Kozłowska. – Obiekcje pacjentów budzi przede wszystkim jakość podawanych w szpitalach posiłków – za małe porcje, zbyt zimne posiłki, brak urozmaiconego menu oraz niedostosowanie posiłków do choroby pacjenta i wynikającej z niej diety (np. dieta cukrzycowa, bezglutenowa czy wątrobowa) – dodaje.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Ministerstwo Zdrowia rozstrzygnęło konkurs na cyfryzację ochrony zdrowia w ramach KPO. Ale pieniądze dostanie ni...
Budżet państwa będzie musiał dołożyć do kasy NFZ-u ok. 2,7 mld zł na pokrycie dodatkowych należności wobec podmi...
Otyłość przyczynia się do ponad 200 schorzeń, powoduje też przedwczesne zgony. Aby temu przeciwdziałać, potrzebn...
Przyjęcie pierwszego etapu reformy szpitali i wdrożenie „Mojego zdrowia” to niektóre z efektów pracy Departament...
Ze składkami na ubezpieczenia społeczne za pracowników zalega 512 szpitali. Łączna kwota należności wynosi 1 mld...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas