Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 01.02.2016 18:34 Publikacja: 31.01.2016 17:41
Foto: 123RF
Rzecznik praw pacjenta Krystyna Kozłowska chce, by w szpitalach żywiono pacjentów lepiej. Zwróciła się więc do głównego inspektora sanitarnego, by ten zlecił podległym jednostkom sanepidu kontrolę posiłków podawanych w szpitalach w całej Polsce.
– Zastrzeżenia pacjentów do jakości żywności w szpitalach czy innych placówkach realizujących stacjonarne i całodobowe świadczenia zdrowotne pojawiają się regularnie w zgłoszeniach kierowanych do biura rzecznika praw pacjenta. W ostatnim roku było ich blisko 90. Dla porównania: w 2013 r. takie zgłoszenia były sporadyczne – informuje „Rz" Krystyna Kozłowska. – Obiekcje pacjentów budzi przede wszystkim jakość podawanych w szpitalach posiłków – za małe porcje, zbyt zimne posiłki, brak urozmaiconego menu oraz niedostosowanie posiłków do choroby pacjenta i wynikającej z niej diety (np. dieta cukrzycowa, bezglutenowa czy wątrobowa) – dodaje.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Nic się nie stanie, jeżeli minister finansów nie zatwierdzi planu finansowego NFZ. Prawo dokładnie mówi, jak moż...
Opiekę koordynowaną realizuje co druga przychodnia podstawowej opieki zdrowotnej w Polsce. Żeby mogła się rozwij...
Rada ds. Zatrudnienia, Polityki Społecznej, Zdrowia i Ochrony Konsumentów przyjęła zaproponowane przez Polskę ko...
Nowe przepisy mają zwiększyć dostępność leków i wzmocnić konkurencyjność unijnego przemysłu farmaceutycznego.
Każdego roku w Polsce odbywa się ok. 25 tys. operacji kardiochirurgicznych, w tym ok. 200 przeszczepów serca. -...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas