Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Aktualizacja: 16.01.2020 10:00 Publikacja: 16.01.2020 09:53
Foto: College of Engineering and Applied Science at Colorado University Boulder
Technologia produkcji cementu i betonu nie zmieniła się w zasadzie od 100 lat. Badacze z Colorado University Boulder postanowili coś z tym zrobić. Opracowali technologię łączącą ze sobą piasek i bakterie, i - dosłownie - ożywili beton, który zachowuje strukturalną nośność, ale ma też funkcję biologiczną.
Zespół stworzył rusztowanie z piasku i hydrożelu, aby bakterie mogły się w nim rozwijać. Hydrożel zatrzymuje wilgoć i składniki odżywcze, aby bakterie mogły się rozmnażać i mineralizować, co jest procesem podobnym do tworzenia się muszli morskich w oceanie. Łącząc te trzy elementy, naukowcy stworzyli zielony żywy materiał, który wykazuje podobną wytrzymałość jak zaprawa cementowa.
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
W najnowszym odcinku podcastu „Rzecz w tym” Bogusław Chrabota rozmawia z prof. Pawłem Poszytkiem, ekspertem zajm...
DeepSeek, Alibaba i inni. Jak chińska rewolucja w AI wpłynie na przyszłość technologii, biznesu i globalnej rywa...
Rozpoczęła się 6. edycja konkursu Kod Innowacji, skierowanego do firm i start-upów. W tym roku nagrodzone zostan...
B-21 "Raider" Sił Powietrznych USA odbył w piątek swój pierwszy lot, przybliżając moment wprowadzenia do floty...
Do języka potocznego przeszło nieco romantyczne powiedzenie o tym, by może jednak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady.
Naukowcy z japońskiego uniwersytetu wykorzystali sztuczną inteligencję do stworzenia systemu, który - jak twierd...
Kiedyś dotacje, teraz raczej kredyty na preferencyjnych warunkach. Podejście Brukseli do finansowania rozwoju przedsiębiorstw z branży rolno-spożywczej ewoluuje, ale niezmienne jest to, że wciąż firmy mogą liczyć na wsparcie. Co więcej, już nie tylko ze środków unijnych, ale także krajowych.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas